Lärare och annan personal som kommer i kontakt med barn har en skyldighet enligt lag att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. När utredningen om Godegårds skola blev offentlig väckte förslaget om en nedläggning starka reaktioner. Moderaten och läraren Felipe Sanhueza kände då att han behövde agera utifrån den information som han fick från upprörda föräldrar.
– Jag fick höra om föräldrar som väcks på nätterna och måste trösta sina barn som är oroliga. Jag tänkte att det här faktiskt kan likställas med att låta barn fara psykiskt illa av stress och oro. Därför gjorde jag en orosanmälan, säger han.
Han berättar vidare att han ville markera för de ansvariga politikerna i bildningsnämnden att deras beslut handlar om verkliga barn och familjer.
– Men det slog kanske inte helt rätt ut, säger han.
Felipe Sanhueza drog dagen efter tillbaka sin anmälan. Det är inte möjligt att göra. Socialtjänsten väljer dock att inte gå vidare med den.
– Den handlar inte om barn som far illa i hemmet utan om barnens arbetsmiljö. Då är det inte en fråga för oss utanför bildningsnämnden. Vi kan inte se att den ska utredas enligt socialtjänstlagen och förvaltningsrätten säger dessutom att vi inte ska utreda i onödan och utsätta människor för utredningar i onödan, säger socialchef Per-Olof Andersson.
Anmälan har dock väckt stor politisk turbulens. Moderaterna tar avstånd från anmälan och från majoritens sida är bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) minst sagt upprörd över agerandet.
– Det är det här som har tagit mig allra hårdast i den här processen. Hur man som politiker i det här tuffa läget kan anmäla till socialtjänsten att de ska utreda redan pressade familjer och barn. Jag blir upprörd, säger han och har svårt att ha kontroll på rösten.
Felipe Sanhueza förstår att det kan tolkas som politiska poänger, men menar att det inte var syftet. Nicklas Rudbergs reaktion sker dock utan att han kontrollerat vad socialkontoret faktiskt gör med anmälan utan förutsatt att socialtjänsten nu ska utreda samtliga barn.
Försöker du också ta poänger och gör det här till en större fråga än vad det är när du tar upp den här anmälan på en presskonferens utan att veta vad den ledde till?
– Nej. Jag är upprörd över att man försökt ta socialtjänstens tid i anspråk oavsett om det handlar om en minut eller flera timmar, säger Nicklas Rudberg.