Så driver hon återuppståndna landsortsskolan

För 3,5 år sedan öppnade Godegårds skola igen. Verksamheten har nu 35 barn, från förskoleklass och upp till årskurs sex. Till hösten väntar en elevökning. Det största hittills.

Till hösten, berättar rektor Åsa Grundström, börjar drygt 10 nya barn på skolan. Det största antalet sedan nystarten 2019.

Till hösten, berättar rektor Åsa Grundström, börjar drygt 10 nya barn på skolan. Det största antalet sedan nystarten 2019.

Foto: Rita Furbring

Godegård2023-03-16 16:01

Många minns säkert turerna då Godegårds skola nedläggningshotades. Trots stora protester lade S, V och MP ner skolan förra mandatperioden, 2017.

Alliansen gick senare till val på att verksamheten skulle återupptas, vilket blev verklighet hösten 2019, då skolan öppnade igen.

Under 2021, när dåvarande rektor Kathrin Thomas skulle gå i pension, tillträdde Åsa Grundström. 

Hon tar emot i ett snövitt landskap, förhoppningsvis med de sista envisa flingorna fallande för säsongen. På skolgården leker barn och det hörs rop och stoj. Några står vid ytterdörren och skulle helst av allt vilja gå in, men dörren är låst. Det är ju rast.

Åsa visar ner till sitt kontor i bottenvåningen av huset. Ett rum som hon vistas i ett par dagar i veckan, när hon inte är på Tjällmo skola där hon också är rektor. Rummet delar hon med en administratör och en skolsköterska, men inte heller de är där dagligen på plats så utrymme finns för flera uppdrag.

Hur minns du din start på Godegårds skola?

– Det var flera som skulle gå i pension och jag fick börja med att rekrytera personal, det var lite tufft, säger Åsa och fortsätter:

– Men det är personal som finns kvar och som är väldigt engagerade. För att få en verksamhet att fungera är det tillsammans som gäller.

undefined
Till hösten, berättar rektor Åsa Grundström, börjar drygt 10 nya barn på skolan. Det största antalet sedan nystarten 2019.

När Åsa tog vid började hon också att jobba med att ta fram en lokal elevhälsokår med tillgång till kurator, skolsköterska och psykolog.

– De funktionerna var inte klara. Jag försökte också lägga upp strukturer så att det skulle bli tydligt för oss hur vi skulle fortsätta att arbeta, säger hon.

I dag jobbar fem lärare på skolan, samt två pedagoger på fritids. Åsa förklarar att personalen jobbar i team och att skolan har tillgång till riktade resurser i perioder. Men att hitta vikarier är inte lätt. Därför är hon tacksam för de lärare som gått i pension och som fortfarande har möjlighet att gå in och jobba på timmar.

På tisdagar besöker också några pensionärer barnen på lågstadiet för att läsa tillsammans med dem.

– Det är helt fantastiskt, inte bara läsningen utan mötet mellan vuxna och barn.

Skolan driver även ett projekt för alla klasser, "Hela skolan läser", för att stärka eleverna och även samtala om värdegrunder.

Åsa vill inte kommentera beslutet att lägga ner Godegårds skola, men framhåller att det finns flera fördelar med en liten verksamhet på landsbygden.

– Här blir alla barn sedda.

Hon säger också att föräldraengagemanget är väldigt stort.

undefined
Åsa Grundström är rektor för Godegårds- och Tjällmo skolor.

Åsa, som är lärare i botten, har erfarenhet av arbete på både större och mindre enheter. Hon är själv uppvuxen på landsbygden och bor i dag på en mindre ort i Finspångs kommun.

– Ska vi få saker att hända så finns det med naturligt, att stödja och hjälpa varandra.

Hon ser även snabbare beslutsvägar.

Vad finns det för utmaningar?

– Det är sårbart med få vuxna. Det är också en utmaning som lärare att jobba i åldersintegrerade klasser, men det kan även vara stimulerande.

Hur ser du på skolans framtid?

– Vi lever här och nu och tar det från år till år.

Ett minskat barnafödande i landet, säger Åsa, kan på sikt utgöra ett hot. Men just nu ser läget ljust ut. Till hösten börjar drygt tio nya barn.

 I samband med valet, medger hon också, fanns tankar kring om nya beslut kan komma att tas för skolan.

– Men vi har inte fått några indikationer på att vi inte ska få vara kvar. Det finns en framtidstro och vi är positiva.

Godegårds skola

Trots oppositionens protester valde majoriteten i bildningsnämnden att besluta att skolan i Godegård skulle läggas ner till årsskiftet 2017/18. I motiveringen framkom att det var få elever på skolan.

Föräldrar reagerade kraftigt på beskedet och överklagade till förvaltningsrätten.

Rätten gjorde senare bedömningen är att kommunen hanterat ärendet korrekt. Bildningsnämnden hade befogenhet att avgöra det.

Senare gick alliansen till val på att skolan skulle öppnas igen, vilket den gjorde hösten 2019. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!