Godegårdsfrågan kan vara långt ifrån avgjord

Om majoriteten beslutar att lägga ner Godegårds skola kan beslutet överklagas. Det skulle kunna röra om ordentligt i eventuella nedläggningsplaner.

Beslutet om Godegård kan överklagas.

Beslutet om Godegård kan överklagas.

Foto: Sofia Axelsson

Godegård2017-09-18 17:00

Nästa vecka ska bildningsnämnden avgöra Godegårds skolas öde. Trots oppositionens krav verkar majoriteten stå fast vid att det enbart är en skolfråga och att den därför inte behöver avgöras i kommunfullmäktige. Men det kan bli så att den ändå hamnar där i slutänden.

Bildningsnämndens beslut kan överklagas till förvaltningsrätten. Det som då prövas är om beslutet tagits på rätt sätt.

– Det är en svår fråga. Det är inte självklart att skolnedläggningar är en fråga för fullmäktige, men kommunallagen säger att frågor av stor betydelse ska avgöras där. Det kan vara frågor som starkt påverkar ekonomin eller är principiellt viktiga. Det finns rättsfall som gått åt båda hållen så man kan verkligen inte säga något generellt, säger kommunjurist Helena Göransson.

Om man beslutar om en nedläggning och det överklagas, stoppas då nedläggningen medan domstolen hanterar ärendet?

– Beslutet får verkställa, men om det upphävs måste man kunna återställa det. När man gör ett sådant beslut måste man överväga alla faktorer och bedöma om man tror att man kommer vinna eller inte, säger Helena Göransson.

Överklagan till förvaltningsrätten

Alla medborgare i Motala kommun har rätt att överklaga vissa kommunala beslut till förvaltningsrätten.

Överklagan måste lämnas in senast tre veckor efter att beslutsprotokollet undertecknats.

Förvaltningsrätten tar i sin bedömning hänsyn till om beslutet fattat på ett korrekt sätt. De tar inte ställning till om det är rätt eller fel att lägga ner skolan.

Skulle förvaltningsrätten avgöra att beslutsprocessen haft brister skickas ärendet tillbaka till kommunen för en ny hantering.

Även förvaltningsrättens beslut kan överklagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om