Sedan 2008 har bygderådet i Godegård och kommunen kämpat för att tåget inte ska susa förbi orten. Responsen har varit sval från de berörda parterna Trafikverket, länstrafiken i Örebro och Östgötatrafiken. Men nu är läget annorlunda.
I höstas bjöd bygderådet in Göran Gunnarsson (C), ordförande för trafiknämnden i region Östergötland till ett möte. De ville föreslå ett tågstopp på prov under en tvåårsperiod för att få bevisa att resandeunderlaget inte alls är för litet vilket såväl Östgötatrafiken som Trafikverket tidigare menat. Inför mötet hade de fått positiva besked från Tåg i Bergslagen som ansvarar för tågen på sträckan, från kommunen som erbjudit sig att bygga en perrong och från Trafikverket. Bara regionen återstod och nu verkar även de ha mjuknat.
– Vår generella inställning är positiv. Jag skulle aldrig ha jobbat som jag har gjort med den här frågan om jag inte trodde på den, säger Göran Gunnarsson.
Samtidigt måste allting gå rätt till påpekar han. Nästa vecka tar trafiknämnden upp ärendet, men då lär man skicka tillbaka den till tjänstmännen.
– Vi måste göra allting på rätt sätt. Det räcker inte att vi hört att alla instanser är positiva, vi måste få skriftligt på det också. Dessutom kommer den in en ny aktör i och med att SJ ska ta över själva transporten på banan. De behöver också få uttala sig, säger han.
Från SJ:s sida är man dock positiva. Dan Olofsson är chef på deras upphandlingsenhet och han menar att de gärna tittar på utvecklingsmöjligheter.
– Absolut, vi vill gärna titta på hur man kan öka resandet. Vi tycker att det låter jätteintressant, men sedan måste man också titta på att där finns en ordentlig perrong, säkerhetsåtgärder och så vidare, säger han.
Göran Gunnarsson kan konstatera att Godegårdsbornas kamp fått effekt. Egentligen håller han nämligen med om att resandeunderlaget är för litet.
– Det är egentligen inte en ort som ska ha ett tågstopp enligt våra generella regler. Om tåget stannar på för många orter är risken stor att snabbheten som är tågets fördel försvinner, säger han och fortsätter:
– Men i Godegård är ändå situationen lite annorlunda. Det är verkligen glesbygd och det ligger ganska avlägset. Därför kan det här vara värt att prova.
Men tågstoppet kan också få konsekvenser som kommunen och Godegårdsborna inte räknat med. För Göran Gunnarsson menar att Östgötatrafiken nu måste fundera över hur busstrafiken till orten ska se ut framöver.
– Om det visar sig att tågstoppet påverkar busstrafiken märkbart så måste vi hitta andra lösningar på den. Där har Motala kommun ett tungt ansvar och de kanske behöver gå in pengamässigt, säger han.