Efter tolv år – Nu är Motalas del av järnvägen norrut klar

Natten till måndag rullade tågen ut på det färdiga dubbelspåret vid Godegård. Hur har arbetet gått, hur påverkas tågtrafiken, vad hände efter olyckan och bilden av Godegård? Möt projektledaren som inte får lämna förrän 2031.

Arbetet med dubbelspåret förbi Godegård är klart. Natten mot måndag släpper Trafikverket på tågtrafiken på den nya banan. Men än återstår en del kringjobb.

Arbetet med dubbelspåret förbi Godegård är klart. Natten mot måndag släpper Trafikverket på tågtrafiken på den nya banan. Men än återstår en del kringjobb.

Foto: Lillian Andersson

Godegård2024-08-11 08:00

Nyheten i korthet

  • Tågen börjar rulla på det nya dubbelspåret vid Godegård natten till måndag.
  • Spåret kommer att öka kapaciteten med över 100 procent, främst för godstrafik, men påverkar inte persontrafiken.
  • Trots en allvarlig olycka under byggprocessen, som resulterade i tre skadade, är säkerhetsarbetet en prioritet enligt projektledaren Nicklas Rask.

– Det blir ingen pompa och ståt och ingen invigning, säger Nicklas Rask, projektledare på Trafikverket, med ett leende, ett par dagar innan.

Nej, några fina tal och bandklippning är inte aktuellt när det är dags att skicka ut tågen på nya dubbelspåret förbi Godegård natten till måndag. 

– Men det klart att man är lite nervös, det är en press och det är mitt ansvar som projektledare att allt ska funka. Jag har ju lovat att tågen ska kunna rulla.

De senaste fem veckorna har trafiken på banan varit helt avstängd och ett 100-tal personer har jobbat i skift, dygnet runt.

– Det är lite av finalen nu. Vi stämmer av här dagligen och sista dygnen i stort sett timme för timme att allt är klart. Vi besiktigar de olika delarna och gör ständiga kontroller, säger Nicklas Rask tydlig med att allt ska vara rätt och säkert.

undefined
Arbetet med dubbelspåret förbi Godegård är klart. Natten mot måndag släpper Trafikverket på tågtrafiken på den nya banan. Men än återstår en del kringjobb.
undefined
Delar av dubbelspåret är draget i ny sträckning, andra delar går på samma område som det tidigare enkelspåret.

Målet med dubbelspåret är att öka trafiken på järnvägen.

– Vi ökar kapaciteten med över 100 procent skulle jag vilja säga. Vi bygger egentligen för hållbarare godstransporter. Den här sträckan är ju i första hand till för godstrafik och genom detta får vi dubbelspår, från Hallsberg och ända ner i Europa.

Nicklas Rask förklarar att genom dubbelspåret kan man i princip ha 20 tåg efter varandra som kör söder ut och lika många norrut utan att de behöver vänta in varandra vid olika mötesstationer. Även om godståg inte kan köra lika snabbt som persontåg så blir ger det snabbare transporter genom att det kan gå fler tåg.

Hur kommer persontrafiken påverkas?

– Trafikverket möjliggör för trafik. Sen är det öppet för alla som vill trafikera den här banan att ansöka om spårtider, säger han och tillägger att i projektet ingår inga perronger eller andra ändringar som förändrar persontrafiken mot vad som gäller idag.

undefined
Från den tidigare plankorsningen mitt i samhället har järnvägen dragits i delvis ny riktning. I den bortre delen kan man se hur bullerplanket, med sin röda färg, håller på att sättas upp. Ett bullerplank som kommer byggas hela vägen förbi alla hus och ut mot den nya bron.

Själva järnvägen, med banvall, räls och ledningar, är bara en del av totalen. För att bygga finns så mycket annat som måste till. Det är broar som ersätter plankorsningar och bullerplank och bullervallar för att minska störningar. Och det är inte bara människor som berörs.

– När man bygger sådana här stora jobb så har vi vatten, natur, blommor och djur att ta hänsyn till. Helst ska vi inte påverka djur och natur över huvud taget, säger Nicklas Rask och fortsätter:

– Vi bygger passager för små och lite större djur, som räv eller grävling. Så kallade faunapassager. Där vi lägger trummor för vatten, som Godegårdsån till exempel, så lägger vi trummor lite högre för passager för djuren.

undefined
Godegårdsån har fått ledas om, vilket skett genom att ge ån en ny ringlande sträckning och genom trummor under järnvägen. Vid sidan av syns faunapassagerna, mindre tunnlar för djur som räv, grävling och smådjur.

Hittar djuren tunnlarna?

– Ja, det gör de. Vi har märkt det på andra ställen. Och på den här sträckan har vi nog ett 20-tal faunapassager för att underlätta för djuren.

I Godegård har de tvingats leda om Godegårdsån och ge den en ny sträckning till viss del. 

– Det påverkar så klart men vi ser att de åtgärder vi gjort fungerar. Vi följer grodor till exempel och ser att det blir grodyngel och grodor. Vi har också flyttat orkidéer, som växte precis i linjen och som nu fått ny plats och vi ser att de växer och trivs. 

undefined
"Det blir ingen pompa och ståt och ingen invigning" säger Nicklas Rask, projektledare på Trafikverket, med ett leende när han berättar om att natten till måndag ska allt vara klart och tågen börja rulla på nya de spåren.
undefined
De nya ledningarna över spåren lyser nästan gyllene i solen.

Sommaren 2021 sker en olycka vid järnvägsbygget i Godegård. En fästanordning till en skylift går sönder och korgen faller ett antal meter ner till marken. Tre personer skadas, varav en allvarligt.

– De som var inblandade har repat sig och är i tjänst och jobbar igen, säger Nicklas Rask, allvarlig och tacksam på samma gång.

– Det är den enda allvarliga olyckan vi haft faktiskt, under hela projektet.

Han är tydlig med att säkerheten är en stor och viktig bit i alla projekt. Om och när det händer olyckor så gör de grundliga utredningar för att det inte ska hända igen.

Dubbelspårsbygget har förändrat Godegård med nya vägbroar och tunnlar för bilister och gång- och cykeltrafikanter.

– Bland annat har vi ersatt den kända plankorsningen med eken mitt inne i Godegård. Jag förvånas över att det stora trädet fått stå kvar men så har det varit och nu får det stå.

Ett långt bullerplank blir det mitt i samhället.

– Men just vid eken blir det glas så man kan se tågen och över till den andra sidan.

undefined
Den stora eken som alltid stått mitt för överfarten i Godegård står fortsatt stadigt och lämnas där den alltid varit.
undefined
Vid idrottsplatsen har rallarna bott i drygt två år. I snitt har ett 40-tal husvagnar stått uppställda tillsammans med byggbarackerna i två plan, stora maskiner och containrar.

De flesta som jobbar på järnvägen pendlar långt och rallarcampingen vid idrottsplatsen är fortsatt välfylld med husvagnar. 

Nicklas Rask kommenterar att han tyckte det var lite synd att matbutiken slog igen.

– Den hade nog kunnat levt rätt bra under tiden som vi varit här. Vi har nog ökat invånarantalet med i snitt 50 personer.

Godegård är inte stort men det händer ändå rätt mycket tycker han.

– Man har ju sett en del under de här åren. Det är marknad och så har de någon bilträff alldeles efter. De har en idrottsförening som är aktiv och en cykelklubb. Så att visst, det är en aktiv byggd med de få som bor här.

undefined
Nicklas Rask tycker att det var lite synd att matbutiken slog igen. "Den hade nog kunnat leva rätt bra under tiden som vi varit här. Vi har nog ökat invånarantalet med i snitt 50 personer under de här åren".
undefined
Flera nya broar har byggts, för att få bort plankorsningar och därmed öka säkerheten. Som här på vägen mellan Godegård och Tjällmo som blivit Godegårdsbornas nya överfart över järnvägen.

När trafiken släpps på, på de nylagda rälsen och under de nästan guldskimrande ledningarna, så innebär inte det att alla packar ihop och åker.

– Då kommer vi jobba vidare med den gamla banan som blir till cykel- och servicevägar. Sen har vi en del bullerskydd som ska göras också och en del annat. Så kontrakts- och planeringsmässigt ska vi vara färdiga i början på december. 

undefined
Ännu ligger en del av den gamla järnvägen kvar men den kommer rivas upp och bli cykel- och serviceväg.

Och sen är ju sista etappen kvar?

– Ja, det är ungefär 14 kilometer men 90 procent av den går i jungfrulig mark så den kommer inte påverka tågtrafiken lika mycket under produktionen.

Först 2031 ska hela sträckan Degerön – Hallsberg vara klar och först då lämnar Nicklas Rask projektet.

– Det som är lite speciellt med det här jobbet är att man lämnar ju något efter sig, som finns kvar.

Dubbelspår Godegård

Sträckan mellan Jakobshyttan och Degerön är den femte och sydligaste av totalt sex etapper i dubbelspårsutbyggnaden, ett arbete som påbörjades 2012. Det Trafikverket gjort här är bland annat att:

– 13 km nytt dubbelspår, mestadels i befintlig spårlinje, men även i ny sträckning genom Sprickdalen och söder om Godegård.

– rivit den befintliga banvallen söder om Godegård för att återställa marken till jordbruksmark

– stängt plankorsningarna vid Anderstorp, Godegård och Godegårds kyrka

– byggt en bro för väg 1092 över järnvägen vid Anderstorp

– byggt en bro över järnvägen strax söder om Godegårds samhälle

– byggt en port för biltrafik samt för gång- och cykeltrafik under järnvägen vid Godegårds kyrka

– byggt en passage för gång- och cykeltrafik under järnvägen norr om Godegård i anslutning till Godegårds skola

– genomför bullerskyddsåtgärder nära spår och vid fastigheter

Källa: Trafikverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!