Bara en som vill stanna i Godegård: "Öppnar för diskussion"

Än så länge är ingenting klart om tågstoppet i Godegård. Politikerna kommer nu med ett besked om framtiden. "En milstolpe", säger Marcus Lejonqvist (SD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Tågstoppet i Godegård är en fråga som funnits med i Motalapolitiken länge. När det kan stå färdigt återstår att se men poltikerna meddelar nu att det är möjligt med en perrong.

Tågstoppet i Godegård är en fråga som funnits med i Motalapolitiken länge. När det kan stå färdigt återstår att se men poltikerna meddelar nu att det är möjligt med en perrong.

Foto: Peter Calén

Godegård2024-06-18 12:00

Vad kommer att ske i Godegård? Blir det en perrong eller inte? Får det ens byggas en? Frågorna har varit många. Mark Henriksson säger att kommunen svävat i ovisshet i frågan.

Politikerna gav därför tjänstemännen i uppdrag att utreda vad exakt som gäller.

– Vi ville reda ut framkomligheten att bygga en perrong och en kostnadsbild. Det har man tagit reda på och man konstaterar att det är fullt möjligt att bygga en perrong, säger Mark Henriksson.

Skulle kommunen bygga perrong har man räknat på att det skulle ta cirka två till tre år och summan räknas landa på någonstans mellan 29 och 38 miljoner kronor. Ett stort problem kvarstår. Det är det låga intresset från olika tågakaktörer. 

– Vi ser det inte som möjligt att bygga en perrong om vi inte har någon som trafikerar hållplatsen. Det är den stora problematiken idag. Den enda som ställt sig positiv till att trafikera är Tågab, men de har sagt att de ska ha ett stopp i veckan på fredagar, säger Mark Henriksson och fortsätter:

– Utifrån det ser vi inte att det är möjligt att göra den här investeringen. Nu handlar det om att se om det går att få tätare trafikering. Bygga en perrong utan någon som stannar tänker vi inte göra. 

Trots att det fortfarande finns problem att lösa ser Marcus Lejonqvist (SD), beskedet som viktigt. 

– Vi har visat att kommunen kan finansiera det här projektet. Det här öppnar för att diskutera med olika aktörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!