Årets kolmila är nu tänd i Godegård

Kolmilan i Godegård har tänds och kommer vaktas i mer än en vecka. Slutprodukten blir grillkol som säljs av Godegårds skidklubb.

Kolmilan Tretton, helst ska milorna ha kvinnonamn då det förr i tiden ansågs föra tur med sig. 
När ingen i klubben ville namnge Milan med sitt namn fick de istället heta siffror.

Kolmilan Tretton, helst ska milorna ha kvinnonamn då det förr i tiden ansågs föra tur med sig. När ingen i klubben ville namnge Milan med sitt namn fick de istället heta siffror.

Foto: Lina Gillman

Godegård2020-09-20 10:00

Den trettonde kolmilan tändes i Godegård i helgen. Godegårds skidklubb har byggt upp den sedan i slutet på juli. 

– Vi lägger nästan 2000 arbetstimmar på den här milan, där ett 40-tal personer är inblandade, säger Olle Carlsson ordförande i skidklubben.  
 

undefined
Föreningens ordförande Olle Carlsson och milansvarige Anders Nylund framför årets kolmila.

En kolmila är en mila konstruerad för kontrollerad upphettning av ved med begränsad syretillförsel. Slutprodukten är träkol och arbetet med att nå dit kallas kolning.

– Det tar runt åtta till tio dagar innan milan kolat färdigt, seDan tar det ytterligare tre till fyra veckor innan den svalnat, säger Anders Nylund, milansvarig.

undefined
Med stora klubbor går man och tätar stybben runt om för att inte syre ska komma in.

Kolmilan byggs i princip lufttät, med stockar som täcks av granris och sedan stybb som är en blandning av jord och kol. Det är den man ser ytterst på milan. Längst ner finns kanaler för kontrollerad lufttillförsel som kallas rymmare.

Nylund förklarar noggrant proceduren kring bygget och kolningen som är kombination av teknik och känsla. Från det att milan tänds vakar två kolare över den, dygnet runt. 
 

undefined
Längst ner i kolmilan finns rymmare, med de kan man kontrollera syretillförseln. Man drar ut stockarna för att få in syre och stoppar in rockarna i järnröret igen för att strypa syretillförlsen.

– Man måste veta vad man ska göra. Blir det hål på fel ställe får man täta med ved och stybb innan det börjar brinna, säger han. 

Högst upp och i mitten av Kolmilan finns ett hål som går hela vägen till marken, där i tänds en eld som startar hela processen. På ena sidan av milan finns en ugn som släpper ut den gas som bildas inuti. 
 

undefined
Högst upp på kolmilan finns ett hål där man häller ner brinnande ved för att få igång kolningen inifrån och ut till stybben.

Efter kolmilan svalnat täcks den över och ligger vilande tills i april. Då tar man ner den och krossar kolen som paketeras och säljs direkt på plats. 

– Sist sålde vi slut på 800 säckar på mindre än tre timmar, säger Olle Carlsson. 

Kolmilan i år är 270 cm hög och rymmer 90 kubik med björkved. I år sponsrades den av Svenska Kyrkan. Av all ved är det 40 procent som blir kvar vilket motsvarar cirka 7 ton kol när hela processen är färdig. 
 

undefined
Sven Hellqvist är en av de eldsjälar som ser till kolmilen.

Tidigare år har det kommit runt 200 besökare när milan tänds. Den här gången kom ett fyrtiotal personer. Något arrangörerna är nöjda med i rådande pandemi. 

– Ja, vi har valt att inte marknadsföra detta alls i år, men några människor hittar alltid hit och det är roligt, säger Olle Carlsson.

undefined
Förra året sålde milkolen slut på mindre än 3 timmar. Man beräknar att få ut cirka 7 ton kol på årets mila.

Grillkolen verkar mäkta populär att grilla med när man frågar publiken. 

– När man väl börjat grilla med milkol är det svårt att använda något annat, köttet får en så mycket godare smak, säger Gullmar Frisk. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!