Vi har tidigare berättat att Motala kommun har beslutat om vikarie- och inköpsstopp för samtliga av kommunens förskolor. Kommunals lokala representanter fick kännedom om beslutet först i slutet av förra veckan.
– Jag vet att det var ett mejl som gick ut i fredags och i samma veva blev jag uppringd om att det skulle bli av, säger Kommunals representant Gunnel Jarmeus, som berättar att hon ännu inte hunnit ta del av medlemmarnas reaktioner.
– Jag har suttit i möten idag och har inte hunnit vara ute i verksamheten än.
Hur är situationen för era anställda i dagsläget?
– Den är tuff och den är redan ansträngd. Det är stora barngrupper och vi vet alla hur det är, säger Gunnel Jarmeus.
Hon förklarar att arbetsgivaren måste gå igenom flera olika led innan ett beslut om vikarie- och inköpsstopp kan fattas.
– Som arbetsgivare ska man göra en riskbedömning och handlingsplan. Det ska även till en information och förhandling. Det ska göras senast 14 dagar innan ett sånt här beslut tas, förklarar Gunnel Jarmeus och fortsätter:
– Det har det inte gjorts i det här fallet.
Vad innebär det?
– När arbetsgivaren inte har gjort saker som ska göras så är det ett brott mot medbestämmandelagen (MBL).
Medbestämmandelagen innebär bland annat att arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal måste förhandla med facket om det planeras att genomföra större förändringar av verksamheten eller av arbets- eller anställningsförhållanden som påverkar de anställda i organisationen.
Från kommunen håller man inte med om Kommunals uttalande om att de genom sitt vikarie- och inköpsstopp ska ha gjort sig skyldiga till ett brott mot MBL.
– Vi gjorde i det här läget inte en bedömning att vi behövde göra en MBL. Men efter att ordet stopp väckt så starka reaktioner så får saken en annan tyngd. Vi har gått ut med ett förtydligande idag från verksamhetschefen att det inte handlar om ett totalstopp, säger Marie Stråhlin som är utvecklingsstrateg för kommunens förskolor.
Vad innebär det?
– Vi gjorde ett misstag i att använda ordet stopp. Det var aldrig tänkt som ett totalstopp, utan som ett budskap för att tänka ett varv till innan vi tillsätter vikarier, säger Marie Stråhlin.
Hon förklarar att det istället handlar om mer strikta restriktioner i personaltillsättningen.
– Vi vill inte lämna personalen med bedömningen. Det vi gjort är att beslutet tas av rektorn, säger Marie Stråhlin.