Så minns de sin skola

Folkskolan i Sverige firar 175 år i år. Det uppmärksammade Fornåsa hembygdsförening under lördagen med ett kalas för ortsborna på hembygdsgården Fornåsdal.

Inger Edepil och Anna Skogsfors Jacobsson i tidsenliga kläder.

Inger Edepil och Anna Skogsfors Jacobsson i tidsenliga kläder.

Foto: Rita Furbring

Fornåsa2017-05-21 11:26

"Flortant" Inger Edepil och "fröken" Anna Skogsfors Jacobsson tar emot utanför hembygdsgården i tidsenliga kläder. När kalaset startade ringde Anna i klockan och ortsborna som kommit fick vara med om en liten inblick i dåtidens skola.

Om själva firandet säger Inger Edepil:

– Hembygdsförbundet har uppmuntrat till att man ska visa upp vad man har i sina gömmor och det här är en nationell satsning.

Sedan 2006 har Fornåsa-Lönsås hembygdsförening verksamhet i det hus nära kyrkan där Birger Isacsson mellan 1927-1967 drev lanthandel. På övervåningen i den intilliggande byggnaden finns i dag ett museum. Där bevaras föremål som härstammar från orten, bland annat från hantverk, lanthandel och jordbruk.

I samband med fikat berättade Margareta Andersson om folkskolans historia. Hon kryddade den med egna minnen från sin skolgång, om lärare och klasskamrater.

Ingegerd Egberth som också gått i skolan i Fornåsa berättade att hon trivdes bra under sina sex studieår. Då hon blickar upp mot platsen, bara ett stenkast ifrån hembygdsgården säger hon:

– När vi hade middagsrast satt vi uppe på kyrkmuren och åt upp matsäcken.

En sagolik skola – Folkskolan 175 år

Under 2017 fyller folkskolan 175 år! Det uppmärksammas genom ett samverkansprojekt mellan Lärarstiftelsen, Sveriges Museer, Sveriges Hembygdsförbund, Svenska Barnboksinstitutet och Lärarförbundet.

Källa: Sveriges hembygdsförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om