Projektpengar utmynnade i cirkusföreställning

Med cirkustema i fokus har Fornåsa skola utifrån grundkomponenterna värdegrund och teambuilding övat in en cirkusföreställning.

Eleverna på Fornåsa skola avslutade höstterminens arbete med temat cirkus genom att ge två förställningar med klassiska cirkusnummer.

Eleverna på Fornåsa skola avslutade höstterminens arbete med temat cirkus genom att ge två förställningar med klassiska cirkusnummer.

Foto: Anders Törnström

Fornåsa2019-10-12 16:00

Det är projektpengar från Kulturrådets "Skapande skola" som ligger till grund för Fornåsa skolas höstterminstema "Cirkus". 

Man har haft cirkustemat i fokus där värdegrund och teambuilding, att våga, att samarbeta, ingått som grundkomponenter. Det var andra året som skolan sökte pengar till ett projekt, förra året handlade arbetet om programmering. I år blev det en annan inriktning. 
– Vi tyckte vi behövde arbeta med värdegrundsfrågor, en bra stämning på skolan. Så vi bokade Marcus Bertilsson, kulturaktör från Norrköping, berättar Cia Eriksson som är lärare på Fornåsa skola. 

Varför blev det just cirkus?
– Vi fick se ett förslag vad man kunde jobba med i "Skapande skola" om man ville arbeta med just värdegrundsfrågor, samarbete, rörelse. Det tyckte vi låg i tiden och att jobba tillsammans på skolan med det temat. Vi började direkt med det här när höstterminen startade och man kan säga att föreställningen är ett avslut på hela arbetet. 

Arbetet på skolan har mer bredd än de två cirkusföreställningarna. Bland annat har eleverna gjort en utställning och det har varit allt ifrån att jobba med samhällskunskap till privatekonomi.  
– Så vi har fått in det här med cirkustemat i arbetet med yngre och äldre elever. Vi har försökt anknyta olika ämnen till temat. Sedan har kulturaktören Marcus Bertilssons roll har varit att komma hit och träffa eleverna så de ska få prova på det här med cirkus och ha de här föreställningarna. 

Karta: Fornåsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!