Nu väntar utveckling av Fornåsa: "Vi vill växa"

Nya bostäder och verksamheter i Fornåsa. Det kan bli verklighet inom några år. "Vi vill växa i Fornåsa", säger Johan Johansson (SD).

Kommunen vill satsa på bostäder, och samtidigt möjliggöra för verksamheter, i Fornåsa.

Kommunen vill satsa på bostäder, och samtidigt möjliggöra för verksamheter, i Fornåsa.

Foto: Peter Calén

Fornåsa2024-02-21 08:00

Marken, som ägs av Motala kommun, ligger i nordvästra Fornåsa. Hycklinge, som området heter, är sedan tidigare utpekat för bostadsbebyggelse.

– Det är ett utökande av det man byggde senast i Fornåsa, förklarar Johan Johansson (SD), förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

undefined
Området där bostäderna planeras består till viss del av jordbruksmark. SD har tidigare varit kritiska till att bebygga sådan typ av mark. Men, Johan Johansson (SD) lyfter att partiet vill växa i Fornåsa – och att det då inte finns några alternativ.

För att kunna bygga bostäder, och möjliggöra för verksamheter, behöver nuvarande detaljplaner delvis göras om. Nu har en enig samhällsbyggnadsnämnd gett positivt planbesked. Ett 30-tal bostäder, främst villor, är planerade. Därtill vill kommunen möjliggöra för verksamheter och andra typer av bostäder.

– Nu vet de att det här är okej och att de kan börja förbereda, säger Caroline Unéus (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Området består till viss del av jordbruksmark, vilket har varit en fråga för SD tidigare. Hur tänker ni där?

– Det finns inget annat än jordbruksmark runt Fornåsa. Den har inte använts som jordbruksmark på väldigt länge. Det har inte ens gått som bete på väldigt länge, säger Johan Johansson och tillägger:

– Vi vill växa i Fornåsa och då finns det inget alternativ heller.

undefined
"Nu vet de att det här är okej och att de kan börja förbereda", säger Caroline Unéus (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Det finns också ”stora variationer” i området när det gäller radon. Vad tänker ni om det?

– Det kanske finns, men det prövas också i detaljplanen, säger Caroline Unéus.

– Samtidigt finns radon i hela Motala i höga halter, fyller Johan Johansson i.

Tanken är att arbetet ska inledas under första kvartalet av 2025, för att sedan kunna avslutas under 2028.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!