Mattias hittar fynd från forntiden

Mattias Sjöholm har hittat föremål från bronsåldern till nutid på Esplunda gård. Motala & Vadstena Tidning besökte Mattias och gården utanför Fornåsa.

Samlarlådor. I lådor som liknar fiskelådor förvarar Mattias sina föremål.

Samlarlådor. I lådor som liknar fiskelådor förvarar Mattias sina föremål.

Foto: Filip Björne

Fornåsa2015-07-15 07:05

När jag kommer till gården är Mattias Sjöholm på väg från Linköping, ett missförstånd har gjort att han väntade på besök under gårdagen. En stund senare är Mattias på plats och tar fram sin metalldetektor direkt.

– Det är ett intresse som växt med tiden, jag har alltid haft ett intresse för historia men den största inspirationen till att jag började söka efter metall var efter att ha sett ett avsnitt av den amerikanska serien ”Diggers”, säger Mattias som berättar att han ser sökandet som en form av avkoppling samtidigt som han får ett adrenalinpåslag varje gång detektorn varnar för metall.

Mattias uppskattar att han hittat runt 300 kilo skrot när han sökt i området bara under detta år och att det mesta han hittar kommer från de som bott på gården genom historien.

– Mycket är bara skrot men här har hittats engelska mynt från 1050-talet och jag har även hittat en fibel från 700-talet, det är nog det mest anmärkningsvärda som hittats i området, säger Mattias samtidigt som han håller upp sina föremål som han lagt i sina olika samlarlådor.

– På fälten här har svenskar och danskar slagits i mindre slag och området runt Fornåsa var en gång i tiden en knutpunkt i Sverige.

Förutom att söka själv är Mattias aktiv i den ideella föreningen Sveriges Metallsökarförening tillsammans med 150 personer med samma intresse. För att få tillstånd att leta metaller vänder man sig till länsstyrelsen som sedan ska bevilja ett tillstånd i ett specifikt område innan man ger sig ut för letandet. Mattias anser att det är ett bra sätt men att processen från länsstyrelsen kan dröja ut på tiden.

– Mitt tillstånd som jag har i Varamon tog det länsstyrelsen åtta månader för innan de gav mig klartecken att leta, jag har förståelse för att de har mycket att göra men jag tycker det tog alldeles för lång tid, säger Mattias.

Hobbyn som växt med tiden är en samhällsnytta som inte uppskattas av alla, enligt Mattias.

– Vissa anser att bara utbildade arkeologer ska söka men jag ser min hobby som en samhällsnytta. Det finns mycket metallskräp i vår natur, även på Varamons strand, dessutom är det väldigt smutsigt. Vi inom Sveriges Metallsökarförening har ett samarbete med organisationen ”Håll Sverige rent” och jag anser att vi gör en god gärning för att hålla just Sverige rent.

Fornfynd

De flesta arkeologiska föremål i de svenska museisamlingarna kommer från arkeologiska undersökningar. Dessa fynd tillhör staten. Även privatpersoner kan vara upphittare av arkeologiska föremål som kallas fornfynd. I Kulturmiljölagen (1988:950) står vad fornfynd är och vilka rättigheter och skyldigheter den som hittar fornfynd har.

Staten äger fornfynd som upphittas i eller vid en fornlämning och har samband med denna. Fornfynd som hittas under andra omständigheter och är äldre än år 1850 tillfaller upphittaren, som är skyldig att erbjuda staten att köpa in fyndet. I Kulturmiljölagen kallas det hembud.

Staten får betala ut inlösensersättning eller hittelön till den som hittar fornfynd och anmäler sitt fynd på ett korrekt sätt.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om