Strax efter att ha tagit hem titeln som svensk mästare i konstinramning år 2014 tog arbetet med den nya verkstaden fart för Evelina.
– Det blev lite trångbott i garaget. Eftersom vi arrenderar gården av Svenska kyrkan fick vi först kolla med dem om det var okej, och det var det, berättar hon.
Den nyrenoverade verkstaden var tidigare en alltiallo-bod.
– Först tänkte jag att det var ett omöjligt projekt. Det var hur skitigt som helst, ingen isolering och golvet var sprucket.
Efter månader av slit och renovering var det nya betonggolvet, isolering och färg på väggarna på plats.
– Så fort vi började arbeta med det så var det som att jag precis visste hur jag ville ha det. Det skulle vara mycket ljus och portarna skulle behållas för att sedan sätta dit fina gamla dörrar på insidan av dem.
Hösten 2015 flyttade Evelina och verksamheten in.
– Man kommer fortfarande på saker som ska fixas med, som var ska jag hänga alla ramprover? skrattar hon.
Att ha en ramverkstad ute på landet har alltid varit målet.
– Visst, jag skulle säkert ha fler kunder om jag var i stan, men jag vill inte gå ifrån min grundidé att ändå ha min verksamhet här. Fördelen är dels den billiga hyran men också att det ger kunder från både Motala och Linköping, säger hon.
När hon inte är bland ramar och passpartou arbetar hon femtio procent som CAD/CAM-operatör på Brand Factory i Linköping.
– Under hösten och våren är det som mest att göra. Då är det fullt upp med utställningar och konstrundor, så det blir mycket kvällar och jobb när man egentligen är ledig. Men allt det där går i perioder.
Vad är det bästa med att jobba som konstinramare?
– Det är nog att se all fantastisk konst. Jag brukar inte ta ut så mycket i lön från företaget men ibland händer det att jag bara inte kan sluta tänka på ett konstverk som jag har ramat in och köper det sedan av konstnären. Så det skulle man väl kunna säga att det blir min lön, skrattar hon.
Vad brukar du tänka på när du är här uppe och jobbar?
– Oj, jag brukar nog koppla bort det mesta. Jag tänker annars ganska mycket på hur jag skulle kunna utveckla verksamheten. Ett samarbete med någon eller kanske börja sälja något som kuddar eller bakelser. Jag vet inte riktigt, men det skulle vara något kreativt.