Fokus på skrivande på Fornåsa skola

Den senaste veckan har gått i skrivandets tecken på Fornåsa skola. Författaren Åsa Anderberg Strollo har besökt skolan och inspirerat barnen.

Veckan är till för att främja elevernas skriv- och läskunskap.

Veckan är till för att främja elevernas skriv- och läskunskap.

Foto: Sofia Axelsson

Fornåsa2020-10-09 08:00

Författaren Åsa Anderberg Strollo har under en vecka besökt alla klasser på Fornåsa skola genom projektet Skapande skola. Ett initiativ från Kulturrådet och som finansieras av skattemedel.

– Det är tredje året vi söker medel ur Skapande skolaprojektet. Syftet är ju att skolan ska ta del av kulturlivet. Tidigare år har vi haft programmering och cirkus som teman, säger Cecilia Eriksson, förstelärare på Fornåsa skola.

I år ansökte skolan om att lägga fokus på skrivande och läsande.

– Med hjälp av projektet ska man skapa motivation och kunna integrera så många ämnen som möjligt i projektet. Inför det är projektet så har vi läst Åsas böcker i alla klasser. Sedan har vi jobbat med skrivandet på olika sätt. Även läsandet har varit en viktig del i det hela eftersom man ser att barn läser färre böcker, säger Cecilia Eriksson.

Bara att få träffa en författare kan bara vara spännande i sig och många av eleverna har känt sig inspirerade.

– Eleverna har tyckt det är väldigt kul med besöket och alla roliga övningar. Vi har satt upp individuella mål just för skrivandet, och dem tänker vi att vi ska jobba vidare med framåt. Att jobba mycket med skrivandet och få till en bra berättelse, säger Eriksson

Åsa Anderberg Strollo berättar om att det varit en utmaning i att anpassa till alla åldrar.

– De yngsta kan ju inte skriva, så då fick vi göra mer berättarövningar. Medan sexorna behövde en större utmaning. Så vi initierade en novelltävling så de fick skriva lite hemma också, säger Åsa.

Tredjeklassarna på skolan var sist ut med att bli inspirerade i sitt skrivande. Första skrivövningen innebar att alla skulle utgå från samma början av en mening.

– Som ni märker så blir det helt olika berättelser även om ni alla utgått från samma mening. En kanske blir läskig, andra spännande och roliga, säger Åsa Anderberg.

När skrivövningen var klar fick de eleverna som ville läsa upp sin text inför klassen.

– Jag brukar inte skriva så mycket hemma. Men jag tycker om att läsa skräck, det är inte lika läskigt som på film, säger Elton Eckeskog.

Bänkgrannen Nikki Allert håller med att hon skriver mest i skolan. Senaste texten hon skrev var en faktatext om älgar.

– Det kan vara svårt att veta vad man ska skiva ibland. Man får gå till biblioteket och läsa för att komma på något, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!