Fast i gunga: "Tråkigt nog verkar det vara en trend"

En trend där ungdomar fejkar att ha fastnat i gunga verkar sprida sig över landet.

25 augusti 2019 22:10

Person i svår belägenhet är ett larm som räddningstjänsten på senare tid fått använda, som man tror, lite för ofta.

– Tråkigt nog verkar det vara en trend över hela landet. Om man är 12-15 år och fastnar i en gunga för små barn tror vi att det är något som är fel. I vissa fall filmar man räddningstjänsten arbete och lägger ut i sociala medier, säger Mikael Kalered, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Det är inte bara i Östergötland man reagerat på gungrelaterade ärenden. Polisen i nordvästra Skåne känner till detta fenomen som på engelska kallas "stuck in the swing". De ser allvarligt på fenomenet och vill, i ett meddelande på sin Facebooksida, med kraft avråda från beteendet som tar resurser från verkliga händelser. Dessutom är det ett brott att falsklarma om en nödsituation.

– I fredags hjälpte vi loss en person som vi trodde hade fastnat och sen en till. Även idag har vi tagit loss en, sen kom det ett nytt larm men då skickade vi dem direkt vidare till polisen. Vi hörde inget mer sen så förmodligen kom de loss utan vår hjälp då, säger Mikael Kalered.

– Det kan inte vara en tillfällighet, kompisar och grupptryck kan vara orsaker. Men vi vill inte vara med om det bara handlar om sociala medier och inte olyckshändelser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johnny Gustavsson