Elins dröm: Bli brandman

Hennes morfar var idolen när hon var liten. Nu vill Motalatjejen Elin Sööder, 19 år, gå i hans fotspår.

23 december 2013 14:01

En termin har hon gått på utbildningen till brandman i Sandö vid Höga kusten.

Elin tvekar inte om att det här är drömyrket för henne. Det tackar hon sin morfar Rolf Bohlin för som var brandman i Motala i många år.

– Jag gillar nya utmaningar och alla dagar är olika. Jag gillar att hjälpa människor och det är skönt att få röra på sig också, förklarar hon.

Elin Sööder tog studenten hemma i Motala i somras och hon sökte direkt utbildning till brandman. Av 2 000 sökande kom hundra in och hon var en av dem. Detta efter att hon klarat bland annat simtest och rullbandstest.

– Det var överraskande. Jag fattade det inte först, hade inte räknat med det, säger hon.

Utbildningen finns dels på Sandö och dels Revinge utanför Lund i Skåne. Elin valde Norrland.

– Jag gjorde det för naturen. Omgivningarna är otroligt fina där uppe, säger Motalatjejen.

Men bara för att hon klarar utbildningen är det inte säkert att hon får jobb. För att få jobb som brandman är det ännu tuffare krav än att komma in på utbildningarna.

– Jag tror att det är lite lättare att komma in som kvinna, men jag vill inte halka in på ett bananskal på det viset, säger Elin.

Det är brist på tjejer bland brandmän. I Motala är bara tre anställda kvinnor. Av totalt ett 25-tal som jobbar med utryckning.

– Klart att det skulle vara jättebra om vi fick in fler kvinnor. Det skulle bli en lite annan jargong på stationen. Men kvinnor får jobba hårdare med andra fysiska förutsättningar. De är svåra att hitta, säger brandmannen Johan Edvall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!