En lyckad Molière-uppsättning

"DEN INBILLADE SJUKE"

12 april 2013 14:07

”Den inbillade sjuke”
Plats: Gamla teatern, Vadstena.
Publik: Cirka 120 personer.
Regi: Jocke Gustavsson.
Medverkande: Stefan Lindén, Jenny Andreen, Rebecka Dellskog, Bawan Ahmad, Jocke Gustavsson, Linda Allansson och Pontus Andersson.

Det är en förkortad och intensiv version av Molières komedipärla som Kulturaktörerna från Linköping gästspelar med vid Gamla teatern på fredagskvällen. Atmosfären är fantastisk, publiken har roligt och det är uppenbart skådespelarna är i sitt rätta element.

Handlingen kretsar kring den självupptagne Argan, en hypokondriker som proppar i sig mediciner och blint förlitar sig på läkarvetenskapen. För att enklare finansiera sitt märkliga leverne kläcker han den för honom ljusa idén att gifta bort sin dotter Angélique med en läkarstudent.

Angélique är dock förälskad i Cléante och motsätter sig bestämt detta samtidigt som hans hustru Béline smider lömska planer. Kammarjungfrun Toinette stiger då in till dotterns försvar och tar osjälviskt strid för vad som är rätt, en kontrast mot de andras själviskhet. En maktkamp med farsartade intriger inleds.

Konflikten dem emellan är ett centralt tema, likväl som vår till synes bottenlösa rädsla för döden. Tillsammans med den fundamentala tilltron till medicinering av olika slag, vilket är ett fenomen också i vår tid, är det enkelt att fortfarande relatera till Molières satir över människan. Den korta versionen till trots och en del udda inslag (solglasögon, Foppatofflor och en rosa cykelhjälm) lyckas man ändå på sitt alldeles egna vis lyfta fram det essentiella hos pjäsen och gör den rättvisa.

Samtliga på scen gör bra ifrån sig och på det hela taget är det en genomarbetad föreställning som lockar till både tanke och skratt, således en lyckad Molière-uppsättning som förtjänar publik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Forsberg