Juryn är eniga. Äppelmust har inte bara blivit godare utan också fått en bredd och kan passa till vad man än äter, allt från lokaldelikatessen i Östergötland till Thaimat.
– Äpplet är verkligen basen för oss, ingenstans odlas äpplen som får så bra smak som här och det måste vi göra mer av, säger Titti Qvarnström, Michelinkock.
Carina Gavelin, sommelier, berättar att provning av must är likvärdig med provning av vin.
– Man letar efter balans. Det kan vara syra och sötma, texturer, om det är stor smak eller mer blygsam, säger hon som exempel.
Alla sorter testas i blindtest och poängsättningen går ner på tiondelsnivå. Priser delades ut i fem klasser och i år var det bara en äppelmust som nådde guldnivå.
– Det är fantastiskt, ett litet musteri från Skåne som funnits sedan 1927 och nu får vi guld, säger Bonny Håkansson som driver Sövde musteri ihop med Anna Kling.
Deras verksamhet bygger på att musta direkt till kund. Men de köper också frukt för att musta sina specialiteter.
– Det är en känsla när man får in flera hundra ton äpplen och får göra dryck av dem. Råvaran är det som gäller, säger han.
Brunneby musteri var värd för SM men fick också pris för bästa kulturmusten i klassen ”Must med fruktkött av flera sorter”.
– Det är ett bra betyg som kommer från Sveriges bästa mustexperter, säger Gunnar Kjellin som tillsammans med Lisa Allard var nöjda med dagen och tillfället att få möta många branschkollegor.