"Ingenstans odlas äpplen som får så bra smak"

Den har gått från barndryck till en fin vuxendryck. Det menar juryn efter test av drygt 80 olika äppelmuster, från 30 musterier, för att kora vinnare i Must-SM 2022.

Bonny Håkansson och Anna Kling, Sövde musteri, tog hem årets enda guld i Must-SM för sin Gravenstein. Juryns motivering var "En härlig fruktig måltidsmust i sin bästa tappning".

Bonny Håkansson och Anna Kling, Sövde musteri, tog hem årets enda guld i Must-SM för sin Gravenstein. Juryns motivering var "En härlig fruktig måltidsmust i sin bästa tappning".

Foto: Lillian Andersson

Brunneby2022-11-26 16:30

Juryn är eniga. Äppelmust har inte bara blivit godare utan också fått en bredd och kan passa till vad man än äter, allt från lokaldelikatessen i Östergötland till Thaimat.

– Äpplet är verkligen basen för oss, ingenstans odlas äpplen som får så bra smak som här och det måste vi göra mer av, säger Titti Qvarnström, Michelinkock.

Carina Gavelin, sommelier, berättar att provning av must är likvärdig med provning av vin.

– Man letar efter balans. Det kan vara syra och sötma, texturer, om det är stor smak eller mer blygsam, säger hon som exempel.

undefined
Juryn Elke Ljung, Kimmo Rumpunen, Titti Qvarnström, Carina Gavelin och Martin Ragnar önskar att äppelmusten blir lika viktig i restaurangernas drycksmenyer som vin. "Är det rimligt att de stoltserar med 40 olika viner och i bästa fall en must som kanske presenteras som ekologisk" undrade Ragnar och skickad med det till producenterna i salen.

Alla sorter testas i blindtest och poängsättningen går ner på tiondelsnivå. Priser delades ut i fem klasser och i år var det bara en äppelmust som nådde guldnivå.

– Det är fantastiskt, ett litet musteri från Skåne som funnits sedan 1927 och nu får vi guld, säger Bonny Håkansson som driver Sövde musteri ihop med Anna Kling.

undefined
Bonny Håkansson och Anna Kling, Sövde musteri, tog hem årets enda guld i Must-SM för sin Gravenstein. Juryns motivering var "En härlig fruktig måltidsmust i sin bästa tappning".

Deras verksamhet bygger på att musta direkt till kund. Men de köper också frukt för att musta sina specialiteter.

– Det är en känsla när man får in flera hundra ton äpplen och får göra dryck av dem. Råvaran är det som gäller, säger han.

undefined
Brunneby Musteri var inte bara värdar för SM utan blev även prisade för bästa kulturmusten i klassen Must med fruktkött av flera sorter. Enligt juryn en fruktig frukostmust på väg mot bästa formen.

Brunneby musteri var värd för SM men fick också pris för bästa kulturmusten i klassen ”Must med fruktkött av flera sorter”.

– Det är ett bra betyg som kommer från Sveriges bästa mustexperter, säger Gunnar Kjellin som tillsammans med Lisa Allard var nöjda med dagen och tillfället att få möta många branschkollegor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!