I början av 1990-talet stod familjerna Johansson på Bleckenstad gård inför ett dilemma. Morötterna de odlade såg inte alltid ut som kunderna förväntar sig att en morot ska se ut.
– De som var för fula gick inte att sälja och vi ville ju inte slänga dem. Så vi testade att göra marmelad, berättar Magnus Johansson.
Det blev succé. Med marmeladburkarna som dragplåster bestämde de sig för att öppna butik på gården.
– Det var 1992 och man kan nog säga att det egentligen var lite för tidigt för gårdsbutiker. De som öppnade då hade det svårt ekonomiskt. Det är helt annorlunda nu, när det finns ett jätteintresse för närodlat och ekologiskt, säger Magnus.
Bleckenstad gård ligger vid riksväg 32, på gränsen mellan Mjölby och Boxholm. Huvudinkomsten kommer från de 350 korna.
– Men visst går butiken med lite vinst också, annars skulle vi väl inte hålla på, säger Magnus.
Elisabeth Joelsson har jobbat i butiken sedan 2004. Hon konstaterar att morotsmarmeladen är storsäljare nummer 1 än i dag.
– Den är väldigt god. De flesta som gör morotsmarmelad har apelsin i den, men vi har citron och aprikos, avslöjar hon.
Bleckenstad gårdsbutik är något av ett varuhus för östgötska matproducenter. Här säljs inte bara gårdens egna produkter utan livsmedel från gårdar runtom hela Östergötland.
I hyllorna hittar vi till exempel ägg från Frackstad gård i Vikingstad, saft och sylt från Brunneby, smör och ost från Löts gårdsmejeri, Brostorps ostkaka, grönsaker från Varv, kola från Börslycke och Väderstadknäcke.
– Ekologiskt mjöl från Blåklint och Orga kvarn i Skärblacka säljer vi massor av. Folk åker hit bara för att köpa det, berättar Elisabeth.
Bleckenstad gårdsbutik har öppet torsdag–söndag året runt, dagligen efter 1 juli. Sommartid lockar man även med kaffe, glass och hembakt.