Varför är så många badrum vita - och tråkiga?

Få färg och personlighet i ditt badrum utan att helrenovera, med experternas hjälpsamma tips och råd.

STOCKHOLM 20151103
En kakelsättare sätter kakel i ett badrum som renoveras 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

STOCKHOLM 20151103 En kakelsättare sätter kakel i ett badrum som renoveras Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostad2017-03-19 17:00

När man ser svenska hem i bostadsannonser och reportage är många rum numera ofta båda fantasifulla och färgrika – men inte badrummet. Hur kommer det sig? Här visar vi färgglada undantag bland alla vita badrum, och pratar med säljaren Maria Ehnemark på Konradssons Kakel och inredningskoordinatorn Sofi Larsson på Rumsligen, som går igenom varför de flesta badrum är vita, och berättar hur rummet kan göras varmare och mer personligt.

 

Inredningskoordinatorn Sofi Larsson har inrett många badrum och använder ofta mycket färg i inredningen, både på jobbet och hemma.?

De senaste 10 åren har hon arbetat med nyproduktion av bostäder och det har blivit många badrum i lägenheter och småhus. "I nybyggen är färgskalan ofta styrd av byggaren och när jag kommer in finns det redan en beskrivning. Det är för det mesta vita väggar med grått golv (som på denna bilden) och det som återstår för mig är att plocka ut de exakta produkterna, välja leverantör, och ta fram ett varierat och roligare tillvalssortiment. Dock kan variationen på sättningen av en så kallad standardplatta vara helt avgörande för om det känns tråkigt eller mer modernt."?

För byggfirmorna är det lättare att hålla sig till standardmått och produkter, eftersom priserna ska pressas och chanserna att göra fel minimeras. Men det handlar inte bara om kostnader. "Vitt fungerar alltid med alla typer av ljus, medan starkare kulörer kan upplevas olika i olika miljöer beroende på belysning eller dagsljus. I ett kök är de kaklade ytorna mindre och det är lättare att byta stänkskydd om man tröttnar eller inte är nöjd", menar Sofi.

 
Målet för byggaren är att badrummet inte ska kännas omodernt så länge huset är levnadsdugligt, och aldrig behöva bytas ut. "I vårt hus som byggdes på 1990-talet står det till exempel i stadgarna att man inte får bila upp badrumsgolvet för att byta klinker, enligt föreningen för att det kan uppstå skador mellan våningsplanen. Vi har ett svart golv som förra ägaren lade in. Det fungerar över lång tid, även om det inte är min favorit," säger Sofi.?

Många nya badrum är alltså designade för att vara just neutrala och opersonliga. Så hur kan vi jobba runt så det inte blir vitt och tråkigt?

Sofi tycker sig se en stor förändring i badrumsinredning både i nyproduktion och under renoveringar. "Nu funderar var och varannan person på blandare i mässing eller koppar, inte bara rostfria som tidigare." Även komplementprodukter till Ikeas möbler exploderar just nu på marknaden, och visst är det en affärsidé som fungerar; en blandare, lådfront eller kommod är enkelt att byta ut.
 
 
 

Maria Ehnemark är säljare på Konradssons Kakel och hjälper arkitekter och inredare att hitta rätt material till deras projekt.

"En badrumsrenovering innebär ju stora kostnader, och det tror jag ligger till grund för valet av vitt – och att vi är ganska försiktiga. Vi väljer neutrala färger eftersom det är en stor investering och vi tänker i nästa led, på vad som kommer bli enkelt att sälja vidare. Då blir det vitt, grått eller beige," säger Maria, och fortsätter: "Det är en kulturfråga också att vi är ljusa och milda i inredningsstilen. Vitt rimmar bra med vårt nordiska tänk och eftersom vi har en mycket mörk vintertid vill vi ha ljust i badrummet".

Konradssons Kakel säljer mer och mer kakel gjort med digitala tekniker, som gör att man kan få en naturtrogen look. Till exempel har de en imitation av gotländsk kalksten, och träimitationer där man måste känna på materialet för att märka att det är kakel.

Kakeldesignen på bilden har en tredimensionell keramisk yta som ser ut som textil. De rutiga plattorna kan lika gärna sättas på golvet.

 

Färgad fog kan pigga upp vita kakelplattor, finns bland annat hos Mapei. Att kratta ur fog och foga om där det blivit smutsigt mellan plattorna är tidskrävande men billigt, och går att göra själv.

All fog som är mörkare eller ljusare än cementens naturliga mellangrå nyans kräver tillsatta färgpigment. "Mörkare fogar blir lätt ett problem, de måste blandas mycket nogsamt och är tidskrävande att jobba med. På grund av detta är svart eller vit fog ett no-no för många plattsättare. Man ska inte vara rädd för att välja en färgad fog om man gillar det, men bör vara medveten om att det blir lite extra jobb att få det på plats och att underhålla det. En fog med mycket pigment blir känsligare vid tvätt eftersom du riskerar att tvätta ur pigment och att fogen blir flammig. Torktider är en annan sak som kan påverka resultatet av en mörk fog", förtydligar Maria.

 
I många badrum finns snickerier eller tak som går att måla med våtrumsfärg. Så här snyggt kan det bli med en målad vägg och tak som går ton i ton med badrumsinredningen.?

Ännu en anledning till att det vita dominerar i badrum är renlighet, säger Maria: "En vit yta är inte lättare att hålla ren men den ser ren ut, och du ser snabbt om en ljus yta är smutsig – i badrummet vill vi gärna känna oss rena. I storkök och inom vården finns riktlinjer, men det är inte krav på vita plattor."

Vitt kakel har ingen särskild hygienisk effekt – färgen på kakel eller klinker påverkar inte funktionen, eftersom kulören sitter innanför plattans skyddande ytskikt. I hemmiljö finns inga begränsningar när det handlar om färg, det är tycke och smak som gäller. Detsamma gäller struktur och kvalitet. "Vill du ha en sträv platta för att du är rädd att du ska halka är det bra, men håll i beaktande att den är svårare att hålla ren", tipsar Maria.
 
 

Ett stylingtips från Sofi är att börja inreda badrummet som ett rum och låta det gå i samma stil som hemmets övriga rum. Eller varför inte i en helt annan stil som överraskar besökaren? Du måste ju inte ha en särskild badrumsmatta, utan kan lika gärna använda till exempel en trasmatta eller äkta matta på golvet, en bit ifrån badkaret eller duschen. Särkilt om du har golvvärme som skyddar mattan mot fukt. Tänk på att lägga ett halkskydd under mattan eftersom klinker är halt! Det finns även bambu- eller träliknande mattor med gummerad undersida.

Ett annat inredningstips är att jobba med fast inredning som inbjuder till förändringar, till exempel vägghyllor. Precis som i vilket rum som helst kan du såklart sätta upp både hyllor och tavlor på väggarna. Se badrummet som ett rum som går att förändra. Du kan sätta stilen med långt fler roliga och personliga detaljer än dyra tvålar, färgade toalock, duschdraperi eller färgglada handdukar.
 
 
 
"Vi har två hyllor som vi köpte på Vedum Kök&Bad som är 15x20 centimeter och som jag satte upp på den vita kakelväggen. Där förändrar jag ofta innehållet på hyllan, byter färger efter säsong och ställer upp doftpinnar och växter. Vi har även en tavellist ovanför toalettstolen, som rymmer exempelvis tavlor eller murgröna. Det blir aldrig omodernt med en liten list så var inte rädd för att borra. Glöm inte heller att det finns mer och mer badrumsbelysning att välja på som inte känns så steril", råder Sofi.
 
 
 
Växter, nya blandare, kreativ belysning, mosaik och färgat porslin är några sätt att skapa ett riktigt personligt badrum. På hyllor, bänkar, stegar och andra ytor kan askar, ljus, foton eller andra detaljer bli de sista pusselbitarna som bidrar till ett mer hemtrevligt rum. "Tänk rum i rummet och om du har ett riktigt stort badrum så utnyttja det! Ta in en liten soffa eller fåtölj, häng upp speglar och tavlor samt ställ in ett sidobord", tipsar Sofi, och fortsätter: "Många som bygger nytt badrum eller renoverar köper inte längre nödvändigtvis en ny kommod, utan placerar handfatet på ett teak-sideboard eller en gammal byrå. Det blir oftast riktigt bra när man inte måste ha precis allting nytt när man renoverar."
 
 
 
Om du inte får eller vill borra i väggen där du bor finns massor av alternativ. "Idag limmar man ju upp beslag, krokar etc och till och med duschväggar i glas, kolla Badrumsgruppen ! Folk verkar vara rädda för att borra i kakel, men jag borrar glatt där våtzonen tar slut och väggen inte kommer i direktkontakt med vatten. Det gäller att använda silikonspackel, plugga och se till att det är ordentligt tätt", berättar Sofi.

"Jag har också satt upp ett tidningsställ med en list som botten och plexiglas framför på väggen längs mitt badkar för att kunna fronta med tidningar och fina saker. Sedan gillar jag verkligen att använda mig av amplar som bara kräver krok i taket. Du kan hänga upp flera amplar i en grupp och placera olika saker i varje som till exempel ljus, blommor eller en snygg korg med badrumsprylar", avslutar Sofi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!