Hon har odlat tomater på Rökinge gård i Vreta kloster sedan 1994. Det blev en bisyssla till hennes och maken Tomas lantbruk. En bisyssla som kommit att uppta nästan all Louises tid eftersom hon frösår plantorna i januari. Försäljningssäsongen varar mellan 1 maj och ända till i början av november.
Vilket är det vanligaste felet vi gör?
– Förvarar dem i kylen. Smaker och aromer går förlorade och kommer inte tillbaka. Den optimala förvaringstemperaturen är 14–18 grader. När tomaterna ska ätas lägger man dem i rumstemperatur i god tid.
Vad är god tid?
– Ja, rätt lång tid eftersom det tar åtta timmar för en tomat att helt igenom anamma rumstemperaturen.
Fler tips?
– Tomater avger mycket etylen vilket förkortar hållbarheten hos gröna grönsaker. Så håll dem åtskilda tills det är dags att njuta av dem.
Vad ska amatörodlaren tänka på?
– Att tomatplantan har en lång växtsäsong och därför behöver förses med näring kontinuerligt. Fortsätt ge det fram till i mitten av augusti, annars blir plantan gul och tråkig.
Av dina 20 sorter, vilken är populärast?
– Piccolino, en söt och god tomat av mellanstorlek.
Och den dyraste?
– Cocktailtomaterna. När människor undrar varför brukar jag säga "välkommen att vara med och plocka dem", skrattar Louise. Det är ju nästan lika tidsödande som att plocka smultron.
Godast att grilla?
– San marzano, en köttig och fin italiensk matlagningstomat.
Ditt bästa recept?
– När du har lite övermogna, skrynkliga tomater, ugnsbaka dem! Ringla över olivolja och vit balsamvinäger, örter, salt, lök och kanske en morot eller palsternacka eller vad du råkar ha i kylen. Tillaga på låg värme, 115 grader i två-tre timmar. Mixa och du har världens godaste tomatsås till pizza, soppa eller vad som helst. Ugnsbakningen ger tomaterna en fantastiskt fyllig smak.
Hur gör du en vanlig tomatsallad?
– Jag väljer riktigt mogna och röda piccolinotomater och blandar dem med rödlök, olja, balsamvinäger och salt. Låt stå och dra till sig åtminstone ett par timmar.
Går det vintertid att skrämma liv i en smaklös tomat från Spanien?
– Tveksamt. De är ju sällan mogna så de behöver mycket ljus och värme, men ofta hjälper inte ens det. De är för hårt drivna. Jag hörde en granne berätta att han brukar ge dem en kort skjuts i mikron!
I Röks växthus samsas tomaterna med brytbönor och squash. Squashen bladar Louise av närmast marken, precis som tomatplantorna, och binder upp. Allt för att spara plats.
– Det fungerar utmärkt att binda upp grödor som normalt breder ut sig på marken. Jag ska föreläsa om just det, att odla på liten yta, i Vallastaden i september.
Det är sällan Louise får tid över till en annan kär syssla, korgtillverkning av pil. Pil är antiseptiskt, kan diskas, och lämpar sig därför väl till serveringsfat och korgar för matförvaring.
– Det 14–15 oktober kommer det danska korgflätningsproffset Steen Madsen hit och håller kurs. Han är faktiskt en världskändis på området så det ska bli riktigt, riktigt kul.