Vi har blivit förvarnade. Det är en byggarbetsplats Corren Bostad kommer för att besöka. Här handlar det om att se möjligheterna. Och det är inte svårt att göra det. Kakelugn, trägolv och utsikt från ett relativt högt läge gör sitt till. Dessutom framstår huset på Liljegatan betydligt större inuti än utanpå.
– Det är ett spontanköp, säger Emilia Bernehjält-Hall.
– Vi föll pladask. I november skrev vi på och tänkte ”shit vad har vi gjort!”.
För det var ju just så här de ville ha det. Renoveringsbehov, brutet tak och trägolv fick dem på fall.
– Vi trivs i kaos. Vi har drivit projekt tidigare tillsammans eftersom vi har en gammal gård i Dalarna också.
Familjen bodde i Stockholms innerstad tidigare. För ett och ett halvt år sedan gick flyttlasset till Linköping eftersom Emilias man Richard fått jobb inom försvaret här.
Emilia som varit inställd på att börja plugga i Stockholm började raskt leta efter motsvarande utbildningar i Östergötland. Nu läser hon en tvåårig YH-utbildning på Affärshögskolan och utbildar sig inom sälj- och marknadsföring. Än så länge bor familjen, som också består av treåriga Märta, i Lambohov.
En lätt rundad mage vittnar om att i sommar väntar paret sitt andra barn.
– Om tre veckor ska vi flytta in här, säger Emilia som då i mitten av april räknar med att klara sig med ett provisoriskt kök.
Huset är från 1926 men har byggts till.
– När vi köpte det kändes det som 70-talet hade slukat hela villan. Men det fanns mycket bevarat från tidigare också.
En del från 70-talet överväger hon att bevara. Dit hör en mönstrad tapet i ett av rummen på övervåningen och den väv som sitter på väggarna i det som ska bli vardagsrum. Den befintliga vävtapeten påminner nämligen en hel del om en ny som Emilia spanat in och tror skulle passa här. Tanken nu är att måla den gamla.
För det är just återbruk och återvinning och återanvändning som Emilia brinner för och bloggar om på Tekniska verkens hemsida. Det tänket har hon fått med sig hemifrån med en pappa som gärna ”stod på öronen” i containrar för att fynda och en morfar som mer eller mindre kunde trolla med vad han hade och hittade.
– Allt vi gör med huset är en avvägning mellan trender, modernt och kvalitet.
En del moderna val har hon gjort. Det gäller till exempel vitvaror eftersom hon vill att de ska vara så miljövänliga som möjligt. Det blivande köket har hon däremot fyndat på köp- och säljsajten Blocket. De ska lackeras om. Emilia handlar mycket på Blocket.
– Även det är ju en avvägning mellan kostnad, tid och avstånd. Det är min lilla triangel.
I kostnaden för varan räknar hon även in bensin. Tiden inkluderar den tid det tar att leta och sedan hämta. I avståndet väger hon även in miljöpåverkan.
I trädgården syns spår av en av familjens stora investeringar.
De har låtit dra in fjärrvärme. Huset har tidigare värmts upp av direktverkande el och nu försvinner dessa element för att ersättas av gamla. Men i stället för att köpa nya radiatorer som kan kosta runt 6 000 kronor styck har man köpt begagnade för i snitt mellan 300–500 kronor. Det kommer att gå åt 15 stycken för att värma upp villan.
För Emilia är det något av en sport att på en och samma gång kunna förena ekonomi, miljötänk och sin kreativa sida. Och varken hon eller maken Richard är nybörjare.
– Lägenheten i Stockholm renoverade vi i väntan på vårt första barn. Vi är aktiva och sociala och gillar att ha många bollar i luften.
Emilia är kreativ och idérik.
– Jag har många galna idéer och Richard förverkligar dem. Richard är händig. Han har lärt sig genom att titta och följa efter sin farfar.
De har också renoverat en ladugård som hör till gården i Dalarna. De tog hjälp av släkt och vänner för att röja och tömma den. Hon låter ana att det var ett stort projekt.
– Vi lagade betonggolv och stöttade bjälkar, säger Emilia
Sedan gifte de sig och höll en brakfest för 80 personer i ladugården.
Nu längtar hon framför allt efter att ha allt samlat på ett och samma ställe. När detta skrivs är en del saker kvar i Stockholm, annat i bostadsrätten i Lambohov och en del står här. Grejor hamstras efter att de hittas och står och väntar på att bli använda.
Men innan dess är det en del kvar. Trägolv ska till exempel slipas och i en del rum krävs nytt golv. De gör mycket själva men tar också hjälp av hantverkare.
– Till jul har vi bjudit hit gäster så då hoppas vi kunna erbjuda färdiga rum.