När Morgan Lantz för fem år sedan köpte radhuset i Mjölby såg trädgården ännu mer annorlunda ut än i dag. Han visar bilder från den tiden och utan omsvep förstår vi att han lagt ner otroligt mycket jobb.
För fyra år sedan kom Renée in i bilden och hon har stor del i hur trädgården(arna) utformats.
Renée från Ödeshög och Morgan från Hästholmen, deras historia är också speciell. De var varandras första kärlek men den tog slut i ungdomsåren. Det hann gå 30 år innan de fick ny kontakt. Genom facebook fick se syn på varandra, bestämde att träffas, kärleken återuppstod och för tre år sedan blev det bröllop. Renée bor dock varannan vecka i Jönköping tillsammans med sin tonårsson men resten av tiden är hon förstås i Mjölby.
– Då sitter vi gärna här, säger Morgan när vi slagit oss ner i den bekväma soffan i ena hörnet av huset baksida. På bordet framför oss ligger rader av snäckor. De är hämtade hit från Bali.
Och just Bali, dit Morgan och Renée varit på resa, har lämnat avtryck och inspiration hemma i Mjölby.
– Från början var det mest en tanke, säger Morgan. Då tänkte jag mig en japansk trädgård på baksidan av huset och absolut bestämt skulle där finnas en damm.
På cirka 65 kvadratmeter har han byggt upp ett heltäckande skyddande trädäck som mjukt omsluter varje besökare och skänker stillhet redan vid första steget ut från tröskeln i köket. Porlandet och blänket från dammen gör sitt till. Och ett lugn, det är vad Morgan har siktat allra mest efter.
– Det är mest känslan vi har varit ute efter, säger Morgan. Och för oss är den asiatiska känslan lika med lugn.
– Du måste sätta dig i ”hyddan”!
Och jag sätter mig i den lilla hyddan som finns i ett annat av trädäckets hörn, dinglar med benen och lyssnar på porlet från dammen. Guldfiskar simmar omkring i vattnet och får sällskap av en glad Buddha vid dammkanten. (Om jag hade varit ensam här nu hade jag lagt mig i någon av hängmattorna och somnat . . . )
Det blev ingen strikt japansk trädgård, inte ens strikt asiatiskt för varken Morgan eller Reneé vill ha det så och inte heller utesluta något som kan passa in. Även nordiska växter har därför fått flytta in till asiatiska släktingar och därför samsas till exempel rönnsumak och några barrväxter med bambu och näckrosor. Om man ska vara riktig ärlig har de här radhusägarna inte så bra koll på växternas namn så vi slår ihop våra kloka huvuden.
– Vi har sett till att bo in oss i trädgården, likaväl som inne i huset och låtit allt fått växa och ta form efter hand. Inget är förresten statiskt utan vi ändrar och lägger till. Vi har inte sneglat på andra trädgårdar utan ville hitta vårt eget.
Många av växterna bor i krukor för att inte torka ur, under trädäcket är det nämligen uppfyllt med stora mängder jord, som släpper igenom vatten alltför lätt.
Den asiatiska trädgården är på husets norrsida, när solen är framme på dagen sitter man gärna här och senare på kvällen när de många lyktorna lyser upp sommarkvällarna. På husets framsida är det sol en stor del av dagen och här samsas mängder av andra slags växter. Mormorsväxter, säger Morgan och Reneé.
Morgan har en förkärlek för rosor. Och för klematis, som han också lyckats få att klänga runt sin lilla hydda på baksidan.
Paret ville ha en lite mer gammalsvensk trädgård vid sin entré. Svensk fast med vindruvor!
Det känns förunderligt att man på en så liten plätt lyckats få in bigarråträd och plommonträd, rabatt med violruta och lejongap och riddarsporrar och flera andra växter. Mot en vägg är en stockros på väg upp.
En ros har flyttats från baksidan till en mer solig plats vid entrén och har tackat för den omtanken genom att skjuta iväg flera rankor ända upp till balkongen på andra våningen. Den blommar också under hela sommaren.
– Den heter Valdemar, det vet jag i alla fall, säger Morgan.