Det säger Erik Hagg, som är bibliotekarie i Vadstena sedan tre år tillbaka. Varje torsdagseftermiddag beger han sig till den lilla biblioteksfilialen ute i Borghamn. Här har den funnits sedan flytten från Rogslösa 1985, och delar lokaler med förskolan Våga gård.
– Barnen använder ofta biblioteket, även när den inte är bemannad. De tycker att det är superkul att gå in och bläddra i böckerna, säger Erik som ibland även spelar ”Memory” med förskolebarnen innan det är dags för deras mellanmål.
– På små orter, som Borghamn men även Vadstena, lär man känna besökarna på ett helt annat sätt än på stora bibliotek.
Tack vare detta har Erik lärt sig vad biblioteksbesökarna gillar för typ av böcker. Ganska ofta lägger han undan sådant som han vet kommer att passa en särskild person. Och i Borghamn är det lättare.
– Vi har fem till sex trogna besökare som kommer varje vecka. De har läst nästan alla böcker som finns här på hyllorna, så jag brukar ta med litteratur från Vadstena till dem. Jag vet vad de kan tänkas tycka om.
Nobelpristagaren finns här
Men det går även bra att som besökare beställa böcker, och det är det många som gör. På hyllorna i den lilla bibliotekssalen i Borghamn finns omkring 1 000 titlar, men bibblan har mycket mer än så att erbjuda.
– Vi har tillgång till cirka 500 000 böcker, säger Erik och berättar att de gör beställningar från landets alla bibliotek.
Dessutom är Borghamns bibliotek lämpligt att vända sig till om man är sugen på att läsa något från senaste litteraturpristagarna.
– Dagen efter att Nobelpristagaren i litteratur har utsetts, är alla böcker av författaren utlånade i princip hela Sverige. Alla vill läsa dem direkt. Men i Borghamn finns de. Det är ett ställe där man minst anar att man ska hitta dem, säger Erik och nämner att de till och med hade tre böcker inne av senaste nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj.
70 till 80 lån i timmen
Mellan 1985-2007 jobbade Gerd Gustavsson på filialen i Borghamn. Numera är hon istället en av de trogna besökarna som dyker upp varje torsdag.
– Jag läser en till två böcker i veckan. Mer än så blir det nog inte. Jag har ju mycket annat också. ”Wordfeud” tar ju lite tid också! skrattar hon.
Trots att hon gick i pension 2007 har hon därefter jobbat som timvikarie på Borghamns bibliotek, men slutade för ett och ett halvt år sedan.
– Jag är jätteglad att filialen finns kvar.
Hon berättar att när biblioteket öppnade i mitten av 1980-talet hade de öppet tio timmar i veckan.
– På den tiden kunde vi få 70 till 80 lån i timmen. Då hade man att göra! Men då var det fler barnfamiljer som bodde här och dessutom fanns det inga datorer då. I dag klarar man mycket mer själv.
Lånar all kurslitteratur
En annan flitig biblioteksbesökare är Anna Irebring. Hennes två barn går på Våga gård, och familjen utnyttjar bibblan ofta. Många gånger går de hit när det är Meröppet, det vill säga när biblioteket är obemannat. Då får man själv registrera sina lån via datorn.
– Det är jättebra. Om barnen pratar om nåt särskilt hemma, till exempel om när dinosaurierna levde, så kan vi gå hit direkt och låna en bok om det. Barnen tycker att det är roligt att vara här, säger Anna.
Men hon utnyttjar även biblioteket för egen del.
– Jag pluggar heltid till lärare, så jag beställer ofta böcker som Erik tar med sig. Hittills har jag inte behövt köpa en enda kursbok. Och barnböcker, som också är en del av kurslitteraturen, finns ju redan här så då går jag hit och sätter mig, berättar hon.