Nya historiska skyltar ska berätta mer om Borghamn

Under fredagen invigdes en liten vandringsled vid Borghamn strand. I fyra år har vd:n Katarina Atsmon funderat över hur man kan lyfta fram den byggnads- och kulturminnesmärkta platsens historia.

Landshövding Carl Fredrik Graf passar på att ta en "selfie" med invigningsskylten i bakgrunden.

Landshövding Carl Fredrik Graf passar på att ta en "selfie" med invigningsskylten i bakgrunden.

Foto: Rita Furbring

Borghamn2022-05-06 16:25

– Det känns som en seger. Äntligen faller den första kulturhistoriska stenen på plats, som jag tänkt på så länge. Att den får lyfta historien. För Borghamn har varit en baksida av Vadstena, säger Katarina Atsmon som tog över Borghamn strand tillsammans med maken Amir 2018.

Paret har sedan dess jobbat med att rusta upp hela anläggningen som under säsong, april till oktober, arrangerar allt från bröllop till konferenser. Här finns också olika boendealternativ.

undefined
Katarina och Amir Atsmon driver Borghamn strand sedan 2018.

Sedan 2018 finns även en café- och restaurangverksamhet.

– När vi började erbjöd vi kaffe och mazarinkaka, säger Katarina och ler.

Också en av sönerna är verksam i arbetet vid Borghamn strand, dit främst kultur- och naturintresserade människor söker sig, enligt Katarina.

Hon minns hur de i början, ofta, ställde frågan:

"Vad är det här för ställe?"

– Jag blev själv nyfiken, säger Katarina som började läsa på och lade ut det hon fann i ett informationsblad.

Intresset för platsen, ett känt stenbrott från 1100-talet, växte.

Härifrån ska stenar ha tagits i samband med byggnation av Herrestads kyrka, Göta kanal, Karlsborgs fästning och Sveriges Nationalmuseum. 

undefined
Landshövding Carl Fredrik Graf fanns på plats för att inviga den historiska satsningen.

Under 1800-talet var stenbrottet även fångvårdsanstalt där man bröt sten tolv timmar om dagen, parallellt med undervisning i teoretiska ämnen. Efter nedläggning 1894 har byggnaderna nyttjats både som hotell, Lanthushållsskola och gymnasium.

Nu har paret Atsmon, i samarbete med Länsstyrelsen och antikvarien Lena Olofsson, tagit fram informations-och orienteringsskyltar i syfte att lyfta fram områdets historia. 

I samband med invigningen fanns landshövding Carl Fredrik Graf samt representanter från politik, kultur- och näringsliv på plats. Även ortsbor med anknytning till området och som delgett sina minnen i framtagandet av skyltarna närvarade. 

Jan Andersson berättade för besökarna, om det som kommit fram, från tiden som fångvårdsanstalt. Här jobbade hans egen farfarsfar, Karl-Johan Andersson, som "vaktkonstapel". En bild på honom och hustrun finns också på skylten.

– Det är intressant, säger Jan Andersson om sin bakgrund och berättar att farfar och far istället kom att bli delägare i tidigare Borghamn kalkstensbrott, i dag Borghamns stenförädling.

– Som 15-åring jobbade jag också här några år, säger Andersson som därefter hamnade i byggbranschen.

undefined
Jan Anderssons farfarsfar jobbade som fångvaktare i Borghamn på 1800-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!