Verksamheten i Borghamn är det enda företaget i landet som bryter kolmårdsmarmor, som för övrigt har utsetts till Årets sten 2016. På 50-talet var marmorn vanligt förekommande i de svenska hemmen. Många känner säkert därför igen stenen, kanske från den grönspräckliga marmormorteln eller de gröna fönsterblecken.
Men precis som alla trender så kommer de och går. På 60-talet blev det trä- och platsdetaljer på modet, och marmorn glömdes då bort. Men de senaste åren har stenarten från Kolmården kommit tillbaka.
– Vi märker en tydlig trend. 50 procent av vår tillverkning består av att förädla kolmårdsmarmorn. För några år sedan var den sysselsättningen bara 20 procent, säger Mats-Ola Ericsson.
Till hemmet
Mycket av beställningarna kommer från företag, men det är allt fler privatpersoner som vill ha marmorn igen. Badrumsgolv och köksbänkskivor är något av det som lockar.
– Det är så lättskött. Såpa och vatten vid vanlig städning är det enda som behövs. Stenen blir bara snyggare med åren, säger Mats-Ola Ericsson.
Räcker i 800 år
Han upplever att det är många som tror att kolmårdsmarmorn inte går att få tag på längre, men det är bara ett falskt rykte.
– Vi bryter marmorn i ett av de tidigare 65 användbara brotten uppe i Kolmården. Vi har beräknat att den marmorn som finns där räcker i ungefär 800 år till i den tillverkningstakt som vi har idag.
– Så att marmorn ska ta slut är inget vi och kommande generationer behöver oroa oss för, tillägger Mats-Ola.