– Jag har haft en klump i magen gällande arbetsmiljöansvaret när vi är ute på insats. Vissa här har inte haft någon utbildning över huvud taget, det har inte känts bra, säger Johan Edvall, räddningschef på Motala/Vadstena räddningstjänst, om varför han tog initiativet till en utredning om att inrätta ett räddningsvärn i Borghamn.
Efter att den kommunala Brandstationen i Borghamn lades ner i början av 90-talet har verksamheten bedrivits i föreningsform med frivilliga insatser, ett så kallat brandvärn. Men det har inte funnits några krav på utbildning, bara fysiska krav och en ålder under 65 år.
– Det har tidigare varit otydligt vilken förmåga och kunskap man ska ha och vilka uppdrag man får åka på, säger Edvall.
– Vi har dragit runt verksamheten på sponsrade pengar, säger Ove Karlsson som är en av de frivilliga i föreningen och utnämnd till stationsansvarig i Borghamn. Bilarna har vi ärvt, skruvat, servat och besiktat helt ideellt. Årligen har det varit två utbildningar i Motala och resten internt. Vissa har ingen utbildning alls.
I måndags togs beslutet i kommunstyrelsen att brandvärnet förstärks i Borghamn och blir en del av Motala/Vadstena räddningstjänst. Detta efter att en utredning om alternativ gjorts under ett år.
– Det här är stort. Jag gläds verkligen över det, säger Edvall. Vi har jobbat hårt för det här. Det blir en kvalitetssäkring.
Räddningsvärnet får nu skriva på papper för allmän tjänsteplikt och sekretessavtal. De får en introduktionsutbildning samt löpande kompetensutveckling varje år genom räddningstjänsten i Motala-Vadstena. De befintliga lokalerna ska även ses över.
– Det är en stor brist i lokalerna och de måste nu anpassas efter ändamålet. Idag finns varken toalett eller omklädningsrum.
Hur långt har ni kommit om ett år?
– I mars 2025 ska medarbetarna vara färdigutbildade och det ska finnas rätt utrustning på bilarna.
Hur stor blir prislappen?
– Det kommer landa på totalt en halv miljon. I undersökningen gjorde vi en omfattande omvärldsanalys och undersökte vad andra hade och inte.
Peter Karlsson, kommunstyrelsens ordförande, kommenterar kostnaden.
– Alla parter är väldigt nöjda.
Ska ett brandvärn i kommunen verkligen ta sig runt på sponsrade pengar?
– Nej, jag tycker inte det är rätt. En så viktig samhällsfunktion måste samhället och kommunen ta ansvar för.
Varför har man inte gjort något tidigare?
– När den nya politiska majoriteten sattes, ville vi få in brandvärnet i Motala/Vadstena räddningstjänst. Vi är glada över att initiativet togs till den här utredningen och det är också ett helt annat beredskapstänk nu hos alla. Det är en viktig samhällsfunktion som vi måste ta ansvar för. En stor eloge till föreningen, de har gjort stor skillnad.
Alla tre på plats är eniga om att det är viktigt att stärka förmågan i södra delen av kommunen, med Vättern, Omberg, Tåkern och ett stort område med både skog och lantbruk.Värnet i Borghamn kommer även nu få larm till fler insatser framöver.
– Kommungränser har suddats ut och närmsta förmåga dras på larm, Borghamn kommer åka om de kan, säger Edvall. Tidigare var det bara tio kilometers radie för stationen, men nu kan det både bli längre och oftare.
Ove Karlsson tycker det är bra med kommande förändringar.
– Det kommer bli jättebra med mer utbildning och bättre förutsättningar. Skönt att inte behöva sköta om alla bilar och bra om det blir fler larm och mer kontinuitet så man inte blir ringrostig.