Bengt Samuelsson driver Torpa gård utanför Borensberg, som inte längre enbart är ett lantbruk. Sedan flera år tillbaka kan man bland annat ha konferens eller prova på att köra på motorbana här. Att kunna ha en sådan stor yta till sitt förfogande är just en fördel med att vara ute på landet.
– Det är lättare att utveckla och jobba med nya innovationer för oss som är på landsbygden, säger Bengt Samuelsson.
Torpa gård är väldigt miljöinriktad. Bland annat bränner man halm, har solpaneler på taket och fordonen går på fossilfria bränslen. Det är en fördel att ha ett lantbruk på landsbygden om man ska tänka miljö.
– Vi är 98 procent fossilfria. Det är lättare om du har ett lantbruk i botten. Vi lever i symbios med jordbruket, säger Bengt Samuelsson och pekar på att spannmål kommer tillbaka som etanol till bilar.
Bengt är även väldigt aktiv och har lyckats bygga en stor anläggning, trots att det potentiella kundunderlaget borde vara mindre som aktör ute på landsbygden jämfört med staden.
– Vi har inga drop in-kunder, utan kunder som har bestämt sig för att komma hit. I stan kan det ju droppa in folk. Vi visar oss på så många ställen som möjligt. Jag är med i många nätverk, säger Bengt Samuelsson.
Det kanske också råder en annan stämning på landsbygden än i staden när det gäller företagande, där man försöker samarbeta med varandra istället för att konkurrera. Det kan handla om att man tipsar folk om varandra.
– I Omberg har du en grupp som jobbar väldigt nära varandra, säger Bengt som ett exempel.
Är nätverk avgörande för att vara företagare på landsbygden?
– Ja, det är det.
Eftersom turism på landet kan vara begränsat till sommarmånaderna gäller det att ha en bredd så folk kommer året runt. Bengt betonar att han hellre kallar det besöksnäring än turism av just den orsaken. Han påpekar också att det inte är det lättaste att driva företag på landsbygden och man ska tänka sig för både en och två gånger innan man ger sig på något sådant. Bengt nämner ytterligare ett problem:
– Vi har högre krav på turismnäring på landsbygden i och med det här med vattenkontroller. Vi har inget kommunalt vatten här, säger han.
Förutsättningarna är annars bra för landsbygden just nu. Bengt menar att flera politiker har förståelse för landsbygden och att media bidrar positivt.
– Landsbygden är het. Det är "Bonde söker fru" och matlagningsprogram ute i naturen. För 20-25 år sedan var inte lantbruket värt någonting, säger Bengt Samuelsson.