I mars 2020 tillträdde Monika Haakenstad Wilhelmsson som verksamhetschef. Förutom att utbrottet av covid-19 blev en utmaning att hantera ville hon även försöka komma tillrätta med problem som personalbrist och långa svarstider på telefon.
"Det är väldigt olyckligt när det blir så att patienter känner sig drabbade", uppgav hon då.
I november samma år hade de långa väntetiderna förbättrats, enligt verksamhetschefen, och det fanns heller inte behov av hyrsköterskor.
Nu är läget annorlunda igen.
Enligt uppgifter ska det vara svårt att komma fram till er och även få en tid när man väl gör det. Det leder till frustration hos vissa. Hur ser du på det?
– Det är säkert helt befogat och deras upplevelse är ju en del av sanningen, absolut. Vi har haft en låg bemanning och då får man vissa dagar välja, ska vi vara tillgängliga i telefonen eller för patienterna som kommer till oss. Tyvärr har det varit så, men det kommer att bli bättre. Det är jag helt övertygad om. Upplevelsen att man inte får kontakt med oss är bara att beklaga. Det är befogad kritik, säger Monika Wilhelmsson Haakenstad.
Hon berättar att bemanningsläget försämrades i våras när tre sjuksköterskor gick vidare till andra tjänster och det blev svårt att ersätta dem.
– Nu har vi tagit ett krafttag med min ledning och fått två hyrsköterskor som kommer in på sex månader. Vi tror att de kommer att hjälpa upp vår situation bra. Nu känner vi att det vänder.
Verksamhetschefen berättar att man också lyckats rekrytera en ordinarie läkare som börjar jobba i mitten på september. Det innebär att den totala bemanningen i höst kommer att vara fyra läkare, en ordinarie, en underläkare samt två hyrläkare. Vårdcentralen i Borensberg kommer också att ha åtta sjuksköterskor, några deltid, inklusive hyrpersonal.
Kan man som boende i Borensberg känna sig trygg i att få den hjälp man behöver?
– Vi jobbar på det.
Monika Haakenstad Wilhelmsson berättar att inte bara vårdcentralen i Borensberg utan också verksamheter i andra delar av regionen märkt av ett ökat söktryck som en konsekvens av pandemin, bland annat av patienter som lider av kroniska besvär som nu försämrats. Hon säger också att det generellt finns ett högt söktryck i regionen och att det i Borensberg varit så under hela sommaren.
Bemanningen är en av de största utmaningarna för verksamhetschefen.
– Att hitta rätt kompetens. Det blir en svår situation. Har vi ingen ordinarie läkare kan vi inte ha utbildningsläkare för de behöver få handledning. Det blir som en negativ spiral.
Det gäller att försöka attrahera personal till orten. Även om det går bussar mellan grannstäderna saknas pendeltåg, säger hon.
Monika Haakenstad Wilhelmsson tror också att det kan vara svårt att få personal att söka sig till en verksamhet med redan låg bemanning av rädsla för att det ska bli ett för hårt tryck.
Till patienter som känner missnöje med sin lokala vårdcentral är hennes uppmaning:
– Det är alltid bra att ha en dialog, om det är något man undrar över, har synpunkter eller klagomål på. Då får man gärna höra av sig till oss direkt så får vi bemöta det på bästa sätt. Vi försöker att ta till oss, och det vi kan förbättra och förändra för patienterna försöker vi att göra. Mycket är att möta dem med rätt kompetens, säger hon.