Tio dagar innan Tjällmo marknad skulle arrangeras i år kom det ett mejl till Tjällmo byalag med en faktura på 10 000 kronor för upplåtelse av allmän plats.
Något som bland annat har fått byalagets ordförande Maria Sundén Jorge att reagera starkt.
– Det kom helt utan förvarning, ingen har antytt något om det. Det blev ett slag i ansiktet för alla som ställer upp och sliter med marknaden för bygden.
– Jag förstår inte vad de ska ha betalt för, vi städar efter oss och det finns inga spår efter att vi har varit där.
Maria Sundén Jorge berättar att tjällmoborna bland annat hjälper till gratis så att marknadsstånden och tivolit får el.
– Vi har även en person som kört dit ett lastbilsflak med en skräpcontainer på. Alla gör vad de kan gratis och kommunen tar vinsten, jag är mycket besviken.
Maria Sundén Jorge berättar vidare att vinsten de tidigare fått in på marknaden går tillbaka till bygden genom att föreningarna kan söka om bidrag för vissa ändamål.
– Nu blir det inga pengar till det utan hela vinsten går till kommunens faktura. Ska det vara så här är det risk att marknaden måste läggas ner.
Hugo Andersson, enhetschef på Lantmäterienheten Motala kommun hänvisar till att det är ett politiskt beslut.
– Det är tråkigt om det är det här skulle få arrangören att ställa in marknaden. Beslutet om taxan har politikerna tagit. Det kan vi tjänstemän inte göra avsteg ifrån, i så fall krävs ett annat politiskt beslut.
Per-Olof Niemi är president i Lions Borensberg som är arrangerar Husbyfjöls marknad.
– I fjol var det första gången fakturan kom och i år har vi ansökt om att få 100 procent rabatt till samhällsbyggnadsnämnden. Vi har fått till oss att om man har ett 90-konto borde rabatten i alla fall gå igenom.
90-kontot är en kvalitetsstämpel som talar om för givaren att det är en seriös insamlingsorganisation som står under oberoende kontroll och granskning av Svensk insamlingskontroll.
– Det känns helt orimligt, vi arbetar helt ideellt och vinsten från marknaden skänks ju bort genom välgörenhet och stipendier till barn och ungdomar. Det är ju de mest behövande som förlorar mest på det här.
Han likställer Husbyfjölsmarknaden med Vätternrundan.
– Där har vi fått ett skriftligt svar av kommunen att Vätternrundan inte betalar hyra som vi har fått göra nu i två år.
Han berättar att det är många ortsbor som har varit upprörda över att del av vinsten från marknaden ska betalas till kommunen.
– Det känns konstigt att kommunen ger sig på föreningar som oss som faktiskt bara arbetar för att andra ska få det bättre. Vi vill ju inte tjäna pengar utan ge bort dem. Vi väntar med spänning på nämndens beslut och håller tummarna för att de i alla fall tar ett korrekt beslut där, säger Per-Olof Niemi.
Caroline Unéus är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.
– Det är taxedokumentet som fullmäktige tog beslut om 2019 som ligger till grund för fakturorna. Taxedokumentet reglerar taxan för olika tjänster/hyror i kommunen.
Känns det rimligt att ta del av den vinst som går till välgörenhet och stipendier?
– Jag kan inte föregå nämndens beslut och det är taxedokumentet som styr. Nämnden kan göra en bedömning om rabatt på fakturan, om ett sånt dokument lämnas in till nämnden. Vi har fått in ett från Lions, men inte från de som har Tjällmo marknad.
Vad är det för förslag på beslut som ska tas denna vecka?
– Att halvera kostnaden för Husbyfjölsmarknad och innan det beslutet är taget kan jag inte uttala mig mer än så, säger Caroline Unéus.
Betalar Vätternrundan hyra till kommunen?
– De har ett annan avtal som ligger på kommunstyrelsens bord, så det kan jag inte svara på.
Kommundirektör Peter Ingesson förklarar att Motala kommun har ett samarbetsavtal med Vätternrundan som innebär att kommunen tar ansvar för de tekniska lösningarna för att loppen och cykelveckan kan genomföras. Detta genom att ytor disponeras, gator stängs av, skyltar och staket anläggs och tas ned, parkeringar genomförs och att kollektivtrafik i tätorten är kostnadsfri under veckan.
– I detta ingår upplåtelsen av allmän platsmark. Det är kommunens bedömning i avtalet att de värden som skapas genom cykelveckan och världens största cykellopp är av största värde för kommunen och dess invånare.
– Genom sitt arrangemang återbetalar Vätternrundan betydande summor till kommunens föreningsliv. Avtalet löper över nästa runda 2024 och kommer att lyftas för ny värdering våren 2024. Det är inte just nu aktuellt med fler liknande avtal.