Upprörda känslor när sjukgymnastik flyttas

Sjukgymnastiken i Borensberg flyttas till Motala. Beslutet väcker upprörda känslor i det lilla samhället. "Klart att man blir förbannad", säger Conny Ringvide.

Conny Ringvide, vice ordförande i Framtid Borensberg, är förbannad över beslutet att flytta sjukgymnastiken i Borensberg till Motala.

Conny Ringvide, vice ordförande i Framtid Borensberg, är förbannad över beslutet att flytta sjukgymnastiken i Borensberg till Motala.

Foto: Pelle Johansson

Borensberg2016-02-02 06:45

Conny Ringvide är vice ordförande i intresseföreningen Framtid Borensberg.

I den rollen, och som ytterst engagerad kommuninvånare, anser han sig mer eller mindre skyldig att tycka till om den förestående flytten av sjukgymnastiken som från och med maj integreras med den redan befintliga rehabiliteringsavdelningen på lasarettet i Motala.

– Det här kommer att slå hårt mot många Borensbergsbor som tvingas till betydligt längre resor för att få vård. Jag har stött på många sedan det här beslutet blev känt och alla har varit både besvikna och ilskna.

Conny Ringvide tycker att den politiska ledningen i Motala kommun borde kliva in på scenen och säga ifrån.

– Nu gör man ingenting och det är riktigt dåligt. Man brukar säga att Borensberg är kommunens oslipade diamant, men nu sitter man med armarna i kors och tittar på när en så viktig funktion plockad bort. Vad blir det härnäst? Jag vet ju att man diskuterar deltidsbrandkårens vara eller icke vara och det vore ju alldeles förfärligt om den också försvinner.

Enligt Ewa Rasch, verksamhetschef för Rehab Väst, ligger i första hand en mångårig diskussion om lokaler till grund för beslutet.

– Vi bedriver verksamheten i en fastighet där andra aktörer håller till och det är inte optimalt för oss. Vi har varit missnöjda en längre tid eftersom våra utrymmen är en slags genomgångslokal som används av andra människor. Vi har letat efter andra ställen som vi skulle kunna hyra, men inte lyckats hitta något som passar.

Ett annat skäl till flytten är att det varit svårt att rekrytera personal när någon slutat.

Ewa Rasch berättar att sjukgymnastiken i Borensberg sysselsätter en person på heltid och en på deltid, 60 procent.

– Nu har sjukgymnasten som arbetar heltid sagt upp sig och vi vet av erfarenhet att det kan vara besvärligt att hitta en ersättare.

Siffror visar att det var 783 personer som under 2015 fick behandling hos sjukgymnastiken i Borensberg.

60 procent av patienterna var mellan 40 och 69 år.

– Nu kommer de att erbjudas behandling i Motala istället där det blir sammanlagt 16 sjukgymnaster och fysioterapeuter. Deras samlade kompetens kommer att betyda att patienter får en bättre vård som dessutom tillhandahålls i ändamålsenliga lokaler, säger Ewa Rasch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om