– Det är väldigt kul att intresset är så stort, säger Elin Sjögedahl, festivalledare.
Vi möts utanför det lilla röda torpet där festivalen äger rum den 3-7 juli. Elin förbereder det sista inför att volontärer och deltagare anländer.
Vad håller du på med just nu?
– Sätter upp tält. Jag försöker ha tältfokus utan att stressa.
Hur går det?
– Sådär, säger hon med ett skratt.
– Jag försöker andas genom allt, jag har trots allt ett företag som heter just Andas. Men det är inte alltid lätt att leva som man lär.
I år arrangerar hon hela festivalen på egen hand.
– Att få utforma festivalen precis som jag vill ha den gör allt ännu roligare.
Berätta vad tantrayoga handlar om?
– Tantra kommer från yogan, när jag håller i tantrayoga ligger fokus på andning, meditation, långsam rörelse och beröring av sig själva för att bli närvarande. Det handlar bland annat om att släppa taget om sina tankar och känna varje del av sin kropp. Att bli medveten om livsenergin inuti sig själv, vilka känslor som finns och att tillåta dem att vara precis som de är.
Under festivalen hålls två workshops parallellt med varandra, tre gånger per dag. På så sätt kan deltagarna delta i sådant som tilltalar dem eller testa något de aldrig har provat förut.
Vad är nytt för i år?
– Det är ett osagt tema för årets festival. Men det är stort fokus på maskulin och feminin energi, energier som båda finns inom oss. Det handlar om att läka gamla sår, skuld och skam eller bryta invanda mönster som man har som man eller kvinna.
Vad för olika workshops finns?
– Allt börjar med en välkomstceremoni som följs av en obligatorisk workshop som handlar om gränser och samtycke.
– Här är avvisanden något positivt då det är en gränssättning för ens egna mående. Och gränser är positivt. Tre regler när vi gör övningar är ”ett nej är alltid ett nej”, ”ett kanske är ett nej” och ”du kan alltid ändra dig”. Hela kroppen, hjärtat och huvudet behöver säga 100 procent ja innan du går in i ett möte som kan handla om exempelvis beröring.
Vad tror du är en vanlig förutfattad mening om vad som händer på en tantrafestival?
– Att allt handlar sex. På workshops har man inte sex, men den sexuella energin kan vara ett viktigt verktyg som vi använder oss av.
Men det kan lika gärna vara genom andning eller eye-gazing där man tittar varandra djupt i ögonen, förklarar hon.
Men finns inget förbud mot att ha sex?
– Nej, visst får man det. Men inte under workshops och inte var som helst. Det finns inget som helst fokus på penetrerande sex. Tantra handlar inte om det utan snarare tvärtom, nämligen hur vi kan hitta njutning på andra sätt inom våra kroppar och utöka den genom att vara fullständigt ärliga mot oss själva. Sträva mot att vara autentiska, närvarande och ha en villkorslös kärlek till sig själv och andra.
Runt om i skogen tältar de 45 festivaldeltagarna. Man ser skyltar med olika budskap och längst kärleksstigen ser man ett kramträd, en meditationssten och en "njutarbänk" intill den å som deltagarna även badar i.
Hur ser fördelning ut på kvinnor och män?
– Det är exakt 50/50 och åldrarna snittar mellan 29-55 år.
Elin berättar att man gör en intresseanmälan för eventuellt bli festivaldeltagare.
– Det är extremt viktigt för trygghetens skull att sålla bort de som vill komma för sexuell utlevnad eller de som inte har någon koll på varken sina egna eller andras gränser. Med det sagt har vi både helt nya och veteraner bland deltagarna. Både singlar och par som kommer hit.