Sedan i somras regleras trafiken med trafikljus växelvis i båda riktningar längs Linköpingsvägens första del i Borensberg. Detta på grund av en omdiskuterad stenmur.
– Det är ganska stora stenar som ramlat ut på vägen och vi har fått in kundärenden sedan ett år tillbaka angående det. Trafikanter är rädda för att stenar ska rasa ut i körbanan och det är inte trafiksäkert, säger Olle Andersson, projektledare för ärendet vid Trafikverket.
Vem äger muren?
– Markägaren äger muren, men Trafikverket har vägrätt där muren ligger.
Vägrätt innebär att Trafikverket har rätt att använda marken inom vägområdet.
– Vi har sagt till fastighetsägaren att de ska renovera muren eller flytta den så den inte rasar ut på vägen, men de vill inte det.
Muren har även fått ett biotopskydd enligt ett beslut från Länsstyrelsen. Det innebär exempelvis att stenmurar i jordbruksmark är viktiga att bevara för den biologiska mångfalden.
Lina Törnqvist är naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Östergötland och beskriver vad biotopskydd handlar om.
– Stenmurar, alléer, odlingsrösen och åkerholmar är exempel på små områden i landskapet som är värdefulla livsmiljöer för växter och djur. De är också viktiga för att växter och djur ska kunna förflytta sig i landskapet. De är särskilt viktiga att bevara i nutid.
I juni avslog de Trafikverkets ansökan om att få ta bort stenmuren.
– Vad jag kan läsa mig till i ärendet finns det inget tillräckligt starkt särskilt skäl till att ta bort hela muren som Trafikverket ansökt om, utan den bör gå att laga och restaurera. Speciellt här då området även är utpekat med kulturmiljövärden.
Är det möjligt att flytta stenmuren?
– Generellt handlar det dels om vart den ligger och hur länge den legat där. Om den är solbelyst spelar också roll för vilka djur och växter som trivs. Om man vill flytta eller göra en skada i ett biotopskyddat område krävs ett särskilt skäl vilket vi på länsstyrelsen sedan bedömer om det är skäligt.
Olle Andersson ställer sig kritisk till biotopskyddet och beskriver att Trafikverket har överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen.
– Jag upplever inte att det borde vara ett biotopskydd för muren, den är delvis uppfylld baktill och är mer som en stödmur. Jorden trycker ut muren i vägen.
Vi var i kontakt med mark- och miljödomstolen i Växjö som bekräftar att de mottagit en överklagan i juli och att de arbetar med inkomna ärenden i turordning. De meddelar att det kan ta sex månader innan det finns ett beslut, men att det kan ta längre tid men också gå snabbare.
Olle Andersson från Vägverket beskriver att vägen kommer vara avstängd tills de hittat en lösning kring muren.
När kommer ni få besked?
– Jag vet inte. Domstolen har lång handläggningstid.
Om ni får godkänt på överklagan, kan Trafikverket då bestämma att muren ska rivas även om fastighetsägaren inte vill det?
– Ja, Trafikverket har rätt att ta bort föremål som är trafikfarliga.
Helene Pettersson äger Wästanå gård och är markägare där muren står. Hon vill att muren ska finnas kvar på befintlig plats.
– Muren byggdes för mer än hundra år sedan och är av den mer avancerade typen ”halvmur” där muren är rak på ena sidan och sluttar likt en terrass på den andra. Jag tycker att det är en historielös tanke att riva en mur och som nedvärderar tidigare generationers slit och kunskap.
Helene påpekar att stenmuren både är biotopskyddad och får ej rivas enligt miljöbalken. Samt att länsstyrelsen hänvisar i sitt beslut till att muren och Wästanå herrgård är belägna i riksintresseområde för kulturmiljövärden Göta Kanal.
– Länsstyrelsen förordar att Trafikverket reparerar muren och anpassar redskap och metoder som används för exempelvis snöröjning till de förutsättningar som råder på platsen för att undvika framtida skador på stenmuren.
Hon anser att trafikanter också kan ta en annan väg tillsvidare för att undvika trafikljusen.
– De som kan möjlighet att ta annan väg till 34:an och då även förbättrar trafiksituationen över broarna och genom Borensbergs samhälle.
Helene påpekar att väg 1078 är en allmän väg där Trafikverket är väghållare.
– Det är väghållaren som ansvarar för vägområdet samt drift av vägen.
Vem anser ni ska stå för reparationen av stenmuren?
– Jag anser att Trafikverket bör reparerar skadorna skyndsamt vilket har gjorts på andra platser i landet. Det är den tunga trafiken som ökat genom åren som har orsakat skada på muren, säger Helene Pettersson.