Skolmaten på Dansäter prisas

Mycket grönt, mindre svinn och samarbete mellan elever och personal. Nu prisas Dansäters arbete med skolmaten.

Gott. Det tycker Iris Lundin och Devin Lund.

Gott. Det tycker Iris Lundin och Devin Lund.

Foto: Lina Handberg

Borensberg2015-11-09 06:47

Mat lagad från grunden, ständigt arbete mot matsvinn och elever som uppmanas prova nya rätter. Det är några av huvudingredienserna i varför Dansäterskolan valts ut att få ta emot Hagdahlsakademiens pris för skolbarns matvanor. Akademiens syfte är att stödja östgötsk hushållning, gastronomi och hälsa.

– Det känns jätteroligt att få det här priset. Jag grät nästan när jag fick höra att vi skulle få det, säger Susanne Hadarzon, köksansvarig på Dansäterskolan.

När MVT kommer på besök står det hambugare med bröd och klyftpotatis på menyn. Det är en rätt som går hem bland eleverna, men på Dansäter verkar barnen vara förtjusta i det mesta.

– Maten är jättegod, säger Devin Lund som har just hamburgare som sin absoluta favorit.

Klasskamraten Iris Lundin konstaterar att det serveras god mat hela tiden.

– Och så är det bra att det alltid finns något vegetariskt. Då har man ju alltid någonting att välja på, säger hon.

Att maten får gott betyg av eleverna glädjer Susanne Hadarzon. Hon har jobbat i Dansäters skolkök sedan 1996 och kämpat länge för flera av delarna som nu gör att skolköket prisas.

– Jag tycker om att laga mat och att göra det från grunden. Det gör vi mycket här. Och så bakar vi eget bröd, säger hon.

Som vinnare får Dansäter 10 000 kronor. Hur pengarna ska användas har man ännu inte bestämt, men Susanne Hadarzons önskan är att man ska göra någonting trevligt i skolskogen. Förutom priset väntar också en ceremoni på slottet i Linköping den 6 februari.

– Jag och två barn ska åka dit. Det ska bli jättespännande. Det är synd att inte alla kan åka på det, men alla får komma på prisceremonin som är på länsmuseet, säger Susanne Hadarzon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om