Simon pressar kroppen i tuffa uthållighetslopp

Simon Deimert från Borensberg gillar utmaningarna och berg- och dalbanekänslorna som uthållighetslopp ger.

Simon Deimert fyller 40 år i oktober och ska fira med familjen. Men det blir inget motionslopp som många med 40-års krisande brukar ge sig på.

Simon Deimert fyller 40 år i oktober och ska fira med familjen. Men det blir inget motionslopp som många med 40-års krisande brukar ge sig på.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2023-09-26 14:00

– Det är en härlig känsla när kroppen tar sig över ett jobbigt moment och kommer in i andra andningen, säger Simon Deimert. 

Han är uppvuxen i Borensberg där han nu bor med sin sambo och två barn. 

– Borensberg är härligt, nära till det mesta och var du än bor så har du naturen som närmaste granne. 

För någon vecka sen deltog Simon i ett uthållighetslopp som heter Para endurance race, hans tredje start i det loppet på fyra år.

– Jag knep en tredje plats med min kompis. 

undefined
Under Para endurance race är det en åtta kilometer lång kraftledningsgata som de tävlande går på. Längst vägen får man utmaningar som exempelvis kan vara matematiska eller minnesuppgifter. Kartor kan vara spegelvända och när man tror att man har nått målet, kan det visa sig vara 4 kilometer kvar till det riktiga målet.
undefined
Tävlingsparen i Para endurance race ska under loppet dela på 40 kilo i vikt. Man kan fördela vikten som man vill sinsemellan. Om man vill försöka sig på denna typ av lopp tipsar Simon om att man ska träna på att gå med packning innan.

Para endurance race arrangeras i Karlsborg och genomförs i lag om två personer. Tävlingsresultatet mäts i tid där maxtiden är 24 timmar. Under genomförandet kan de tävlande lagen erhålla både tillägg och avdrag på sin totaltid beroende på hur man löser föregivna uppgifter. 

– Lite kul i år var att jag hittade min lagkamrat en dag innan loppet startade. Kompisen jag skulle springa med blev sjuk och jag la ut en förfrågan i sociala medier och fick kontakt med Erik Kyhlberg som kom ner från Stockholm för att vara med. 

undefined
Erik Kyhlberg och Simon Deimert under årets tävling. Simon fick kontakt med Erik bara en dag innan loppet gick och de båda bestämde sig för att tävla tillsammans.

Det visade sig vara ett vinnande koncept. 

– Erik är väldigt duktig på orientering och jag känner till terrängen ganska bra. 

Alla lagen avverkar ungefär sju mil där de ska ha väskor, med en totalvikt på 40 kilo, som ska bäras hela loppet. Längst vägen får de tävlande utmaningar som kan vara exempelvis matematiska eller minnesuppgifter. 

– Även kartor kan vara spegelvända och positionen som är utmärkt som start kan vara fel. Det är 24 timmar av mindgames, så det gäller att ha huvudet med sig, skrattar Simon. 

Vad är det med just uthållighetslopp som lockar? 

– Att känna att kroppen klarar av så himla mycket mer än man tror. Jag märkte tidigt att jag gillade att springa men att jag inte var någon höjdare på att springa snabbt, att springa långt var däremot inga problem. 

– Det är en häftig känsla att mentalt ta sig över spärren och köra vidare när man egentligen skulle vilja kasta in handduken och ge upp.

undefined
Simon Deimert fyller 40 år i oktober och ska fira med familjen. Men det blir inget motionslopp som många med 40-års krisande brukar ge sig på.

Har du behövt bryta något lopp?

– Nej, men det har varit väldigt nära. Jag hade det riktigt jobbigt mentalt på uthållighetsloppet i Karlsborg 2020. Vi gick bort oss totalt och var nära att bryta, men ett tips som många följer är att aldrig bryta ett lopp på natten, för när solen går upp igen är man som en ny människa.

Till vardags arbetar Simon som tekniker på Borenet och deltidsbrandman i Borensberg, men hoppar även in i Motala på timmar.

Skulle du säga att ditt intresse för utmaningar även speglar ditt val av yrken?

– Ja, så är det absolut. Teknikerjobbet kräver mycket problemlösning och att vara brandman är utmanande fysiskt. Sen gillar jag att verka i bygden och det är viktigt att vi kan ha en brandstation här för ortsborna. 

undefined
Simon gillar att det inte är prissummor i Para endurance race. De som kommer etta till trea får ett tygmärke och en t-shirt. Vinnarnas tygmärken är broderade med guldfärgad tråd. Simon berättar att man känner en samhörighet med folk man träffar som har likadana märke.

Under uthållighetsloppen i Karlsborg där Simon har deltagit har han gjort en iakttagelse. 

– Väldigt många som är med i loppet är eller har varit Borensbergsbor. 

Vad tror du att det kan bero på?

– Det vet jag inte, det kanske är extra segt virke i oss som bor eller bott här, säger Simon och skrattar högt. 

Du fyller 40 år i oktober, vad händer då? 

– Det blir firande med familjen att jag har lyckats överleva alla påhitt i hela 40 år. Det blir inget sånt där motionslopp som 40-års krisande kan springa i alla fall. Jag har gjort för många såna lopp, det kanske kan ses som att jag har haft en livskris i fyra decennium. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!