– Det är lite stök bland ungdomarna. Det behövs mer vuxennärvaro på byn, berättar Mannie Gustavsson som vill återinföra organiserad vuxenvandring under kvällar och nätter i Borensberg.
Läs mer: Rektorerna skickade brev till alla vårdnadshavare
– Det är nog närmare tio år sedan vi hade organiserad närvaro, förklarar Mannie Gustavsson som är samordnare för BråMo (Motala kommuns brottsförebyggande råd) och föreståndare för Borensbergs fritidsgård. I sitt dagliga arbete har hon en tät kontakt med ungdomar och vuxna på orten. Och hon är bekymrad över utvecklingen.
– Det är oroligt bland ungdomarna och det har varit ovanligt mycket rörelse på fritidsgården. De går iväg och är borta längre stunder. Vi har även fått indikationer från butikerna om att det varit problem, förklarar Mannie Gustavsson.
Hon förklarar att det inte gäller alla ungdomar, men att det är ett tillräckligt stort bekymmer för att de måste agera nu.
– Vi behöver vara lite vuxna som rör oss i samhället, säger Mannie Gustavsson.
Kommunpolisen Josefin Arvidsson håller med om situationen i Borensberg. Bland annat ser polisen ett problem med trimmade a-traktorer och mopeder samt att användningen av narkotika i yngre åldrar har ökat.
– Det är inget brott att ungdomar möts upp och träffas ute. Men när de hänger i grupp är det vanligt att det leder till skadegörelse och annat, säger Josefin Arvidsson och fortsätter:
– Vi är jättepositiva från polisen sida om föräldrar och andra samhällsengagerade vill engagera sig. Det är tillsammans vi kan skapa ett tryggare Borensberg.
Som ett första steg för att organisera en ökad vuxennärvaro har Mannie Gustavsson bjudit in intresserade till ett informationsmöte på Fritidsgården i Borensberg. Den 11 november klockan 18.00 kommer hon tillsammans med Hällaskolans rektor och representant från polisen informera om vuxenvandringen.
– Det är bra för föräldrarna att se hur ungdomarna har det där ute och vilken miljö de rör sig i. Ungdomarna brukar uppskatta att vi bryr oss, säger Mannie Gustavsson.
Josefin Arvidsson hoppas att många sluter upp och tar sitt vuxenansvar. Till oroliga föräldrar har hon flera råd:
– Prata mycket med dina barn. Fråga vad de ska göra och vilka de umgås med. Var en nyfiken och engagerad förälder och var tydlig i dina gränsdragningar. Det är en uppmaning från oss på polisen att föräldrarna sluter upp och tar sitt föräldraransvar.