Enligt Lantbrukarnas riksförbund fanns det i december 2004 520 mjölkföretag i Östergötland mot 268 företag i juni 2015. Dessutom lägger fem mjölkbönder i Sverige ned sin verksamhet varje vecka. Därför hade organisationen bjudit in politikerna till gården för att de själva skulle få se med egna ögon hur mjölkproduktion går till. De skulle också få höra på LRF:s och lantbrukarnas önskemål om vad politikerna bör göra för att inte svensk mjölkproduktion ska minska ännu mer. Bland annat så vill man ändra beteslagstiftningen så att det inte ställs krav på att djuren ska vara ute så mycket som idag. Korna mjölkar bättre då de får det foder som är speciellt anpassat till korna än om de äter lite vad som helst ute på betet. Man menar också att den i deras ögon höga dieselskatten borde vara lägre.
– Lagar och skatter gör att vi har en betydligt dyrare produktion gentemot Europa och världen, säger Örjan Pettersson, en av fyra personer som driver gården Kolstorp.
LRF menar att det är inget i de förslag man lägger fram som skulle göra att djuren fick det sämre, snarare tvärtom. Det är viktigt att behålla det svenska lantbruket eftersom djuren jämförelsevis har det så bra här.
– Det enda jag kan garantera är att gör vi ingenting nu kommer djuren få det sämre. Svensk djurproduktion har gått ner 30 procent på 20 års tid, säger Peter Borring från LRF.
Politikerna verkar ha tagit intryck av vad lantbrukarna hade att säga.
– Det är väldigt viktigt att vi inte slår ut produktionen, man kan skruva på alla dem rattarna, säger före detta Motalabon Andreas Norlén (M) om olika förslag.
Motalariksdagsmannen Johan Andersson (S) från regeringspartiet Socialdemokraterna menar att man gjort en del, även om mer kan göras.
– Man har aviserat kompensation från regeringen för höjningen av dieselskatten. Man har också ställt kreditgarantier för att få branschen att överleva, säger han.
Magnus Oscarsson (Kd) från Ödeshög tyckte att dagen gav en klar lektion om mjölkproduktionen.
– Det är tydligt att det är kris, säger han.
Under besöket fick politikerna också sätta nålar i ostar från olika länder där man skulle gissa vilket land som har mest antibiotika i sina mjölkprodukter. politikerna gissade helt riktigt att Sverige hade minst av Sverige, Danmark, Tyskland och Italien. I Sverige har man också en bra sorts antibiotika som inte ska hota folkhälsan.
– Det svenska är bra, säger Marie Leclecq, veterinär på länsstyrelsen.