– Jag har köpt ut min kompanjon Gabriel och kommer från och med nu att driva restaurangen ensam, säger ägaren Elias Jarjis.
Gabriel Mourad och Elias Jarjis tog över verksamheten i juni 2020 och har gjort flera ändringar sedan dess.
– Vi har ökat öppettiderna och har även öppet mer på vintern mellan lunch och kvällsserveringen. Tidigare ägare hade stängt mellan lunch och middag. Vi har även ändrat menyn så den passar mer för turism, med mer sallader och kötträtter men begränsat arbetet för varje rätt, säger Elias.
Elias kommer från och med januari att jobba mer på restaurangen.
– Jag gillar kundkontakt och har förhoppningar att fler ortsbor kommer att hitta hit igen.
Upplever du att ortsborna inte varit trogna restaurangen?
– Jag skulle säga att det mestadels varit turister och förbipasserande kunder som ätit här. Jag upplever att Borensbergsborna älskar Gästis som koncept men vi hade inte överlevt på dem.
Varför tror du att det är så?
– Det är en av anledningarna till att jag själv kommer att arbeta mer i restaurangen. Jag vill rå om verksamheten på mitt sätt. Nu får jag full kontroll på allt och jag vet hur jag vill ha det, säger Elias och ler.
Elias berättar att när han gick ut med att restaurangen skulle renoveras var det flera kunder som kom in och önskade att han inte skulle ändra för mycket i lokalen.
– Känslan är att det är viktigt för folk att Gästis bevaras så mycket som möjligt. Vi valde att inte ändra för mycket utan har mest gjort renoveringar i köket för att förbättra arbetsmiljön för kockar och kökspersonal.
Han berättar att 2020 var restaurangens bästa år resultatmässigt.
– Vi har provat lite nya koncept som exempelvis julbord, vilket har varit populärt. Nu provar vi att ha en pastabuffé, det gäller att prova nya saker hela tiden för att se vad som går hem hos kunderna.
Ägaren betonar att det också blivit större konkurrens lokalt.
– Det är flera aktörer på orten som också börjat servera mat, vilket såklart gör att det blir tuffare för verksamheten. Vi har exempelvis valt att inte ha café här då det finns två sådana på orten redan, men det är ju samtidigt öppen marknad för alla.
– Jag ser i alla fall fram emot att få spendera mer tid här på restaurangen och få en liten nystart för verksamheten i och med det.