– Vi behöver stängslet för att skydda vår egen verksamhet. Vi har haft stölder av både diesel och kopparledningar på anläggningen. Men det är också många som genar här över, säger Ola Sandberg, överstelöjtnant och platschef på Kvarn.
Stängslet har planerats under flera år, och ansvariga för projektet är Fortifikationsverket, en statlig myndighet som hanterar Försvarsmaktens fastigheter.
Hur stort är problemet?
– Det är stort. Vakten får inte tag på alla som genar, men ett flertal personer fångas varje månad, konstaterar Sandberg.
– Kvarn är ett skyddsobjekt. Personer som inte har rätt att vistas här gör sig skyldiga till brott mot skyddslagen. Blir man tagen här blir man avvisad, polisanmäld och bötfälld, säger han.
Han menar att anläggningen i sig bjuder in till att göra fel.
– Finns det stängsel, grindar och vakter tas risken bort för allmänheten att göra fel. Då kan vi lättare säga "Hit! Men inte längre" och samtidigt hävda Kvarn som skyddsobjekt.
I maj genomfördes NATO-övningen "Swift Response" tillsammans med 173rd Airborne Brigade från USA och Skaraborgs regemente, P 4. Då var flera hundra amerikanska soldater på plats i Kvarn och övade på markstrid i bebyggelse. I samband med det framkom synpunkter från amerikanerna som ansvarade för säkerheten.
– De hade synpunkter på att vi saknar stängsel, och jag tolkade det som ett krav från deras håll, säger han.
Sandberg menar att försvarssamarbetet med USA förmodligen kommer att ställa högre krav på säkerheten runt Kvarn.
– Om amerikanska soldater ska förläggas och träna i Kvarn, kanske till och med förvara försvarsmateriel här, kommer stängslet att vara en nödvändighet.
Sandberg hoppas att detaljerna kring DCA-avtalet med USA kommer att vara klara på stabsnivå under våren 2025.
– Då vet vi exakt vilka krav som ställs på oss.
Hur omfattande kommer stängslet vara?
– Vi räknar med att det blir cirka sex kilometer långt, men det kommer inte att påverka fältet runt anläggningen. Där kommer allmänheten fortfarande kunna röra sig, säger han.
Projektet finansieras av försvarsbudgeten och enligt Sandberg påbörjades det 2018, men på grund av försvarsmaktens tidigare ekonomiska förutsättningar har det tagit stopp vid flera tillfällen. Vid en kostnadsbedömning från 2020 uppskattades både stängsel och grindar kosta runt 26 miljoner kronor. Bedömningen från sommaren 2023 är på 50 miljoner kronor, till stor del på grund av ökade omkostnader till följd av lågkonjunkturen och omvärldsläget.
Ulf Håkansson, chef för projektavdelningen på Fortifikationsverket, avböjer att kommentera kostnaden.
– Det kan ha en negativ påverkan på kommande anbudsförfarande genom att anbudsgivare anpassar sig till den kostnadsbedömning som offentliggjorts, vilket kan leda till högre anbud.
Han fortsätter:
– Projektet är i ett tidigt skede där ett behovsunderlag tagits fram. Om Försvarsmakten vill gå vidare med projektet kommer de att avropa ett investeringsavtal från Fortifikationsverket. När investeringsavtalet är framtaget och undertecknat av Försvarsmakten startar projektet, först projektering därefter entreprenad.
Då inget avrop av investeringsavtal har inkommit är det omöjligt att veta när eller om projektet kommer att genomföras, säger han.
Ola Strandberg säger att ett investeringsavtal är på gång och bör vara klart inom ett par månader. Han tror själv att projektet kan vara upphandlat och redo att starta efter sommaren 2025.
– Det är vad jag håller tummarna för, säger Ola Sandberg, platschef på Kvarns militäranläggning.