Planerade läkarbesök och kontroller ställs in tillsvidare. När en sköterska blev sjuk var man tvungen att ta det drastiska beslutet.
– Det är det som har fått bägaren att rinna över, säger läkaren och verksamhetschefen på Borensbergs vårdcentral, Roger Bergeling.
Förhoppningsvis är detta en tillfällig åtgärd, men det är ändå en lång period som berörs. Den 1 mars beräknas man vara igång igen.
– Vi hoppas att det är ett övergående fenomen, säger Roger Bergeling.
Det är inte enbart patienter med akutfall som är undantagna från besöksstoppet. Till exempel får vissa typer av diabetespatienter plats som man bedömer måste få vård.
Man har för få läkare och sköterskor och nu när ytterligare en sköterska har blivit sjuk har alltså vårdcentralen inget annat alternativ än att tillfälligt ställa in planerade besök. Detta trots att fler läkare anställts, men de är fortfarande i en upplärningsfas rent språkligt.
– Vi har tagit in en läkare från Spanien och en från Litauen. Men de behöver mer tid med patienterna eftersom de inte kan språket så bra ännu, menar Roger Bergeling.
Ett problem är att det helt enkelt är brist på vissa typer av läkare i Sverige. Roger Bergeling minns som exempel en undersökning som bland annat Läkartidningen tog upp där det sades att det saknades 1400 specialistläkare i den svenska primärvården.
– I Östergötland finns en tjungodedel av befolkningen. Det skulle innebära att det saknas 70 läkare i Östergötland, uppskattar Roger Bergeling på ett ungefär.
Problemen i Borensberg är flera. Det är inte så lätt att bara ersätta sjuksköterskor som faller bort. Dessutom finns det något som präglar många vårdcentraler i Sverige.
– Vi har inte tillräckligt med resurser, menar Roger Bergeling.
Primärvårdschefen Anette Johansson på landstinget menar att hälsoskäl ligger bakom beslutet att inte ta emot bokade besök. Med lite personal finns risk att de slits ut annars.
– Medarbetarna måste få en bra arbetsmiljö, säger Anette Johansson.
Landstinget försöker vidta åtgärder för att få bukt med det generella problemet med brist på läkare i hela landstingsregionen. Man har budgeterat för att utbilda ytterligare 25 specialistläkare som sedan kan bli distriksläkare.
– Men utbildningen tar fem år, påpekar Anette Johansson.