Nystartat slakteri med rätt tänk

I en tid där konsumenternas intresse för närproducerat ökar, känns Wästanå Gårdsslakteri kommit helt rätt i tiden. Familjeföretaget i Borensberg startade upp under den gångna hösten.

Även en tuff bagge behöver lite kärlek.

Även en tuff bagge behöver lite kärlek.

Foto: Anders Törnström

Borensberg2016-03-04 15:00

Miljötänket är något som är högprioriterat hos Wästanå Gårdsslakteri, likaså värnandet om gårdens djur.

- Mår de bra, då får vi en köttprodukt av riktigt hög kvalité, menar Helene Pettersson, en av slakteriets ägare.

Familjen bedriver ett kravcertifierat lantbruk och rår över 800 hektar mark. I denna areal ingår bland annat de betesmarker som fåren vistas i.

- Vi har jättefina naturbetesmarker och eklandskap runt knuten där den biologiska mångfalden är väl värd att lyfta fram. Djuren lever i harmoni.

Företaget rår också över viltrika skogar. Älg, rådjur, dov- och kronhjort tillhör därför utbudet av det kött som säljs på gården.

- Vi jagar själva. Hela familjen. Och djuren både slaktas, styckas och förpackas i vår moderna anläggning, säger Helene.

Helene berättar om den noggranna och minutiösa kontrollen som gäller för att kunna bedriva ett slakteri. Djur som ska gå på slakt måste först genomgå en så kallad levandebesiktning. Varje individ inspekteras av veterinär för att se hur det sköts och mår. När man har fått godkänt - och djuret har slaktats - väntar nästa besiktning.

- Man söker då efter sjukliga förrändringar på inre organ som lever, hjärta, njurar och lungor. Och jag välkomnar självklart de hårda kontrollerna, de är ett måste. Det garanterar att djuren har levt ett gott liv och att produkten som når ut till kund är av riktigt hög kvalité.Den 8 maj håller Wästanå Gårdsslakteri "öppen gård". Då kan man bland annat komma och titta på de små nyfödda och söta lammen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om