Nyöppnad restaurang intill Göta kanal

En ny restaurang har öppnat i den gamla museibyggnaden strax utanför Borensberg. Den ligger precis bredvid Göta kanal och båtarna lägger redan till vid uteserveringen.

Vid restauarangens brygga förtöjer ett par gäster sin båt för att gå in och beställa.

Vid restauarangens brygga förtöjer ett par gäster sin båt för att gå in och beställa.

Foto: Erik Sahlman

Borensberg2024-07-08 11:01

I den stora röda byggnaden vid Göta kanal, som tidigare har varit platsen för ett båt- och leksaksmuseum samt restaurangen Claudias, finns nu en ny restaurang. För drygt en månad sedan öppnade Ashur Aodish och hans brorson Rabi Aodish dörrarna till Restaurang Magasinet. Det är Ashur Aodish som står som ägare, men de hjälps åt med driften.

– Det är ett ställe som har varit nedstängt i några år så vi tänkte "Varför inte sätta liv i det igen?". Det är ett fint sommarställe. Speciellt eftersom vi har uteservering precis bredvid kanalen, säger Rabi Aodish.

undefined
Ashur Aodish, 41, äger restaurangen och driver den med sin brorson Rabi, 22, som inte vill vara med på bild.
undefined
Ashur och Rabi ska få hjälp av en sommarjobbare som de har anställt. "Men alla som jobbar här är ju sommarjobbare", säger Rabi.

Den nya restaurangen ligger mellan Borensberg och Linköping och i närområdet finns inte särskilt mycket bebyggelse. Rabi Aodish, som verkar vara den som sköter snacket, berättar att de flesta kunderna kommer med cykel eller med båt på Göta kanal.

– Vi har många båtar som kommer in. De får lägga till hela vägen längs uteserveringen.

Ashur Aodish äger också restaurangen Capri i Norrköping och det är där Rabi Aodish har fått sin rutin. Nu är tanken att Rabi ska driva Magasinet medan hans farbror växlar mellan de två restaurangerna.

undefined
Samma lokal har tidigare använts som restaurang och efter några års uppehåll är verksamheten igång i ny regi.

Menyn spänner från varm mat och sallader till glass och diverse bakverk. Rabi Aodish tror att det är schnitzeln eller hamburgaren som säljer bäst. Utöver mat och fika, erbjuds både SUP-brädor och bastubad. Nu har Magasinet även skaffat alkoholtillstånd.

– Vi fick det nyligen och nu får vi servera både öl, vin och sprit, säger Rabi Aodish.

undefined
En av bästsäljarna är hamburgaren.
undefined
Såhär ser restaurangen ut på insidan.

Tanken är att serveringen ska vara öppen mellan juni och september varje år, eller så länge vädret är fint nog. Det är någon annan som äger fastigheten och de nya restaurangägarna hyr lokalen. Rabi Aodish berättar att de gärna vill driva Magasinet under en längre period; de ska fortsätta i åtminstone tre-fyra år och han tycker att det finns stor förbättringspotential. Till exempel vill han göra uteserveringen finare.

Det ligger ju lite avsides och en bit utanför stan. Hur planerar ni att locka hit kunder?

– Många av kunderna cyklar eller går ju från Ljungsbro och andra ställen. De vet att det här stället finns. Sedan har vi gått med i olika Facebook-grupper för att berätta att vi har kört igång.

Räcker det?

– Ja du. Det är klart att man alltid vill ha mer, men det är ju en bra start, säger Rabi Aodish.

Karta: Restaurang Magasinet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!