Läxfri skola ger motiverade elever

På Hällaskolan har det varit läxfritt sedan i augusti förra terminen. Elever som är mer studiemotiverade och mindre stressade är resultatet.

Ensamma. Hällaskolan är en läxfri skola.

Ensamma. Hällaskolan är en läxfri skola.

Foto: Anders Törnström

Borensberg2016-04-18 07:55

Förra läsåret hade Hällaskolan en strid ström av elever som var stressade, elever som kom till rektor Lina Rahm och grät för att de inte orkade med skolan. De skötte skolarbetet på skolan och fortsatte med skolarbetet när de kom hem.

– De hade behövt vila, men gjorde inte det, säger Lina Rahm.

Som ett försök att hjälpa stressade elever infördes läxfritt på prov. Samtidigt har läxfritt en likvärdighetsaspekt. Förutsättningarna för stöd och hjälp med läxorna varierar.

– Alla ska ha samma förutsättningar att lyckas. Det ska inte bero på vilka föräldrar man har, säger hon.

Eleverna mår bättre

Läxfritt har slagit väl ut.

– Vi märker på eleverna att de är mindre stressade och mår bättre, säger Lina Rahm.

Lina Rahm tror att det blir en positiv spiral där återhämtning hemma gör att eleverna är mer motiverade på skolan och vetskapen att man inte behöver ta hem jobbet gör att man kan vara mer avslappnad och fokuserad på skolan.

– Nu är det lugnt. Förut tog man hem och då vara det skolarbete hela tiden, säger Erik Lindahl som går i nian.

Eleverna har visat ett stötte engagemang för sina studier.

– De har blivit duktiga på att säga vad de behöver träna på, duktiga på att ta med sig allt studiematerial de behöver och duktiga på att planera sitt arbete, säger Lina Rahm.

Sonja Stefanovic som går i nian håller med:

– Får man för mycket läxor så orkar man inte. Man blir mindre motiverad och lär sig mindre.

Utmaningar

Från skolans del har största utmaningen varit att lösa det läxfriheten när det gäller moderna språk. Språk kräver mycket träning. Skolan jobbar vidare med hur man ska kunna få in träningen på skolatid. Nu är lösningen att språklärana avsätter de sista 15 minuterna på lektionen till glosträning.

– Jag skulle föredra en balans. Jag skulle vilja ha lite läxor, glosor behöver man träna på hemma, säger Izabelle Egnell i nian.

På Hällaskolan har man lagt till studietid på skolan. Från början var det 50 minuter extra tid. Nu är det 80 minuter och planen är att det nästa läsår ska vara minst 90 minuter extra studietid på skolan. Nu ligger studietiden i pass om en halvtimme.

– Det är lite snålt. Det tar tid att komma igån, säger Erik Lindahl.

Eleverna har också efterfrågat en öppen, bemannad studiesal dit elever kan gå när som helt då de har rast eller annan ledig tid ska man inför nästa år.

– Jag känner att det skulle vara jättebra att kunna gå och sätta sig där, säger Sonja Stefanovoc i årskurs nio.

Det är inte förbjudet att ta hem skolböckerna, men det är inte ett krav från skolan. Har man varit ledig för en semesterresa måste man ta hem för att jobba i kapp och inför prov kan det vara behov av att läsa på hemma.

Bättre stämning hemma

Lina Rahm trodde att att föräldar skulle reagera på läxfritt, men utvärderingen har visat att de allra flesta tycker att det är bra att skolan inte kräver att eleverna ska ha läxor. De flesta föräldrar tycker att stämningen hemma har blivit bättre när man slipper tjat och konflikter runt läxor.

De föräldrar som varit för läxor har varit bekymrade för hur de ska veta hur barnet ligger till i skolan om inga läxor kommer hem.

Lär sig studieteknik

Att införa läxfritt på skolan har inte varit helt lätt.

– Vi har fått försvara det här ute i kommunen, säger Lina Rahm.

Kritiska röster har ifrågasatt hur eleverna ska vara rustade för gymnasiet och hur de ska lära sig studieteknik.

På Hällaskolan får eleverna lära sig studieteknik på studietid.

Lina Rahm tror att kritiken mot läxfritt beror på rädsla. Läxor är det sista heliga. Det sista man känner igen i en skola som förändrats väldigt mycket på kort tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om