Gudstjänster firas sedan Allhelgonahelgen i svalare kyrkor än vad många är vana vid. Alternativt flyttas de till annan lokal.
Men det är inte enbart ekonomiska skäl som är orsaken. Det handlar också om solidaritet med det ukrainska folket och övriga EU-stater med samma energiproblematik som Sverige, skriver de.
Kyrkorådet uppges vara mycket medveten om att pastoratet vid varje uppvärmning bidrar till att driva upp spotpriset för andra elabonnenter. Då många har det svårt att få ekonomin att gå ihop, är det något som pastoratet i största möjliga mån vill undvika.
Enligt kyrkorådets ordförande Jonny Francén är det här inget nytt, att sänka temperaturen i vissa lokaler på vinterhalvåret. Men nu, säger han, kommer fler lokaler att påverkas inom pastoratet med 16 kyrkor.
– Man går ner på fuktkvot så att kyrkan mår bra, 15-16, grader, säger han.
Något svar på hur detta kommer att påverka besökare i vinter har han inte.
– Min uppfattning är att nästan alla lägger sina gudstjänster till församlingshemmet och de som inte gör det, jag vet inte om de tillhandahåller filtar?
Samtidigt säger Francén att kyrkor inför större högtider, som jul- och nyår, kan söka dispens för att åter höja temperaturen tillfälligt.
Också i lokaler där personal är i tjänst försöker man att se över värmen nu, berättar han. Men här handlar det inte om att gå ner till 15-16 grader.
– Det är inte meningen att folk som jobbar ska frysa.