"Det är ett stålbad på många sätt"

På vårdcentralen i Borensberg är det blandade känslor kring hyrstoppet i regionen.

Annette Johansson, primärvårdsområdeschef väster, tror att hyrstoppet kan bidra med en positiv trend hos vårdcentralen i Borensberg.

Annette Johansson, primärvårdsområdeschef väster, tror att hyrstoppet kan bidra med en positiv trend hos vårdcentralen i Borensberg.

Foto: Sofia Axelsson

Borensberg2024-02-26 18:00

Det har länge varit kämpigt för vårdcentralen i Borensberg. Under hösten sa samtliga läkare upp sig med oron om att det blir för mycket att göra då bemanningen inte är tillräcklig. Nu är det ovisst hur hyrstoppet, som innebär att man inte längre kommer ta in hyrpersonal inom regionens verksamheter, kommer påverka verksamheten.

– Det har inte riktigt så stor påverkan. Vårdcentralen i Borensberg har nu fått hjälp ifrån vår egen AMC-resurs (allmän medicincentrum-resurs, reds. anm.) och från andra vårdcentraler. Så då kommer det en läkare därifrån, säger Annette Johansson. primärvårdsområdeschef väster.

undefined
Annette Johansson, primärvårdsområdeschef väster, tror att hyrstoppet kan bidra med en positiv trend hos vårdcentralen i Borensberg.

Hon förklarar att man den senaste tiden även tagit in en hyrpersonal. 

– Visst, den behövs, så viss påverkan blir det ju, annat ska jag inte säga. Men man kommer ju få prioritera väldigt hårt och rätta sig efter kostymen, vad man har för tillgång på för läkare.

Hon berättar att hyrstoppen kan komma att ha en inverkan på väntetider och var planerade undersökningar kan göras.

– Det kan bli längre väntetider, och kontroller som kan komma att skjutas framåt. Man gör nödvändig vård och det kan bli så att man får åka till en annan vårdcentral. Både hyrstoppet och att man har vakanser kan innebära att det kan bli så för att träffa rätt kompetens, säger Anette Johansson.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser positivt på framtiden, och är på väg att rekrytera flera till vårdcentralen. Inom Östergötland är det just nu 183 ST-läkare som håller på att utbilda sig till specialister i allmänmedicin. Det har aldrig varit så många tidigare. Exempelvis 2015 så var det 67.

Sanna Christofferssen är vårdadministratör på vårdcentralen i Borensberg:

– Det här är en tröskel som man måste över och som är jättetuff. Vi har i många år haft det så att vi måste ta in hyrläkare. Det blir dyrt och när de kommer korta tider blir det påfrestningar på alla personalkategorier. Det är merjobb att ha olika hyrläkare.

– Det är positivt med hyrstopp i den aspekten, men sen blir det en orolighet vad som kommer in i stället. För patienterna slutar ju inte komma. Det är bra, och det är oro på samma gång, säger Sanna Karlsson, sjuksköterska.

undefined
Sanna Christoffersen har arbetat många år på vårdcentralen i Borensberg och vittnar om flera tidigare försök med hyrstopp som inte fungerat.
undefined
Sanna Karlsson, sjuksköterska i Borensberg, märker att flera av de återkommande patienterna oroar sig över att inte få träffa samma läkare.

Hur kommer det att påverka er?

– Det är ett stålbad på många sätt, jag tänker att det är en synergieffekt, har vi inte fast bemanning och får ta in hyrläkare så sliter det på personalen att förhålla sig olika sätt att jobba. Man kan inte forma utveckling och jobba med de bitarna som när man har en fast bemanning. Kan det här leda till att det blir en stabilitet då blir det också mer stabilt i övriga verksamheten också, säger Susanna Compton, tf verksamhetschef.

– Framför allt för patienterna, fyller Sanna Karlsson i.

undefined
"Kan det här leda till att det blir en stabilitet då blir det också mer stabilt i övriga verksamheten också" säger Susanna Compton, tf verksamhetschef.

Har ni märkt av oro bland patienterna?

– Ja, absolut. Det är jätteoroligt. Inte främst för hyrstoppet, men över läkarbemanningen. Många tycker det är jobbigt att inte ha samma, som när man tidigare hade en husläkare som kände till ens besvär. Vi har inte bara en person som kommer med ett besvär. Utan det krävs en helhetsbild av de återkommande patienterna, så det är enklare att följa ju mer man träffar den. Fasta läkare, sköterskor, undersköterskor ger ett samarbete som ger betydligt bättre vård, säger Sanna Karlsson.

De har alla märkt att många tror att vårdcentralen ska stänga, eller att man inte alls har tillgång till läkare. Vilket inte stämmer.

– Läkare finns det, men i en mindre skala, säger Sanna Christofferssen.

– Det här är så mycket större än hyrstoppet, säger Sanna Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!