Hasch hittades på förskola – återkommande problem

För några veckor sedan hittades hasch på förskolan Rödluvan i Borensberg. Nu vill polisen få bukt med problemet, som funnits under en längre tid. "Det kan ske allvarliga förgiftningar", säger Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.

Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.

Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.

Foto: Lillian Andersson

Borensberg2023-04-05 14:00

Det har tidigare varit problem med vandalisering och skadegörelse i Borensberg, bland annat på förskolorna Eken och Rödluvan. Och i oktober förra året skrev MVT om problemen med ungdomsgäng som festar på förskolan Eken i Borensberg.

Då berättade kommunpolis Josefin Arvidsson att ungdomarna använt droger, druckit alkohol och skräpat ned. Vid ett flertal tillfällen hade det hittats undangömd narkotika eller rester av narkotika.

Problemen i Borensberg finns kvar, och för några veckor sedan hittade personalen misstänkt narkotika, som hade gömts på förskolan Rödluvans innergård.

– Vi tog det i beslag och det visade sig vara hasch. Det är inte alls bra att vi, men även personalen, måste gå runt och leta så inget barn får i sig det här, säger Björn Borg.

I samband med att polisen besökte förskolan i ett annat ärende, för att träffa barnen och berätta om sitt arbete, passade Björn Borg på att uppmärksamma problemet med den upphittade narkotikan på polisens sociala medier. Han hoppas att det kan bidra till en förändring. 

– Jag vet inte om de som gjort det här läser våra inlägg, men det kanske når fram på något sätt så de får sig en tankeställare. Det är så klart inte bra med undangömd narkotika någonstans, men på en förskola känns det extra dumt. Det är små barn som leker ute och stoppar saker i munnen utan att tänka på vad det är. Det kan ske allvarliga förgiftningar om ett barn får i sig detta. 

Vad krävs för att få bukt med problemet?

– Dels att fortsätta anmäla när det sker, förstås. Sedan är det viktigt att få mer rörelse där, så det inte blir den här undangömda platsen. Man kan även jobba med belysningen. Om det är mörkt blir det mer inbjudande att hålla till där och gömma saker. Sedan kan kommunen öka närvaron, rondera med väktare och även vi inom polisen kan ha det i åtanke, svänga förbi någon extra gång. 

Björn Borg berättar att polisen har en dialog med rektorerna på Borensbergs förskolor och med kommunen, för att förebygga att det händer fler gånger. 

Rödluvans rektor Christel Runesson:

– Det är inget nytt problem och både polis och väktare har under längre tid haft blick på Borensberg. Vi håller på att sätta upp skyltar med texten "obehöriga äga ej tillträde", och informerar föräldrar i samband med detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!