MVT har tidigare skrivit om olovliga trädfällningar. I Borensberg finns en som faktiskt vill få träd fällda och har frågat kommunen – som han tycker behandlar ärendet illa.
– Man blir väldigt utlämnad, säger Magnus Strömer.
Han har bott i sin villa i Borensberg i 15 år. De senaste åren har björkarna utanför tomten växt, så att Magnus Strömer knappt får någon sol på sommaren. Han har försökt kontakta kommunen och frågat om de kan komma och ta ner träden. Magnus Strömer har också sagt att han själv kan bekosta någon som kan fälla träd. Under sommaren ifjol var kommunen där för att ta undan sly, men det var mer för att kommunen allmänt skulle sköta sina skogsområden.
Han säger att det känns som att det råder en jantelag, att man inte ska tro att man kan få någon sol på tomten, att det inte skulle vara ett tillräckligt skäl för fällning.
Magnus Strömer har pratat med grannar som också upplever att kommunen inte lyssnar på sina invånare och skattebetalare när det gäller trädfällning. Han visar oss från sin veranda var björkarna står som skymmer solen.
– Klockan fyra på somrarna är det skugga på tomten, säger han.
Magnus Strömer visar oss ett dokument antaget av Linköpings kommun och ett dokument antaget av Motala kommun. Han menar att Linköping lyssnar mer på invånarna. I Linköpingsdokumentet står det att boende ska ha rätt att på egen bekostnad ta bort störande vegetation efter godkännande från kommunen. Motala kommun har som policy att utebliven sol inte är ett tillräckligt skäl.
– I Linköpings kommun skriver man inte folk på näsan, menar han.
Magnus Strömer svarar ja på frågan om han kan tänka sig att flytta på grund av utebliven sol. Han visar MVT ytterligare ett skäl till att få sol.
– Jag har solfångare på taket. Det bidrar till en lägre energikonsumtion, säger han.
Han vill också lyfta fram att han pratat med folk som har nära till sjön och inte fått träd fällda för att få utsikt, trots att Motala vill vara en sjöstad.
Stefan Wernerson, skogsförvaltare på kommunen och en av de som varit i e-postkontakt med Magnus Strömer, håller fast vid kommunens hållning.
– Anledningen till att man tog fram policyn är för att träd är viktiga, säger han.
Andra värden än sol på tomten väger tyngre.
– Det är estetiska och biologiska värden.