22-åriga Simon Gransö utstrålar ett lugn och en trygghet. Kanske är det uppväxten på landet bland öppna fält som gett honom de perspektiven, eller så är det tron.
– Jag är uppvuxen i en kristen familj och har varit med i Fornåsa Betelförsamling hela mitt liv. Jag har alltid tillkännagett mig som kristen.
Idag är Simon bosatt i Örebro med sin fru Jouline Gransö. Där volontärarbetar han för den kristna organisationen Teen challenge. Men trots att Simon idag är säker i sin tro har vägen dit inte alltid varit enkel.
– I tonåren var det en period där jag inte riktigt var helt säker på om det var det här jag ville, eller om jag verkligen tror på Gud.
Men efter ett år på bibelskolan Götabro genomgick Simon en stor förändring i sin tro.
– Där fick jag möta Gud och lära mig så mycket. Sedan kunde jag inte förneka att jag tror att det är på riktigt.
Simons arbete inom Teen challenge pågår från höst till vår, men det finns möjlighet att stanna längre om så önskas.
Syftet med organisationen är att hjälpa. City- och reseteamet, som Simons team kallas, ger stöd åt församlingar och har också ett nära samarbete med bibelskolan Götabro. Men teamets kanske främsta uppgift är att möta människor i utsatthet, som kämpar med missbruk, hemlöshet eller andra sociala problem. På Örebros gator och torg delar de ut mackor och kaffe till ensamma människor och låter dem lätta sina hjärtan.
– Jag tror egentligen inte att det som jag äger är ytterst mitt att använda, utan jag ställer mig till Guds förfogande, att han ska kunna använda mig på det sätt han vill. De utsatta vi möter är värda så mycket mer än vad de har just nu, Gud ser dem i allt de går igenom.
Måste alla samtal kretsa kring Jesus, Gud och kristendomen?
– Samtalen behöver absolut inte alltid handla om tro. Ofta kommer vi dit och lyssnar på vad de har att säga, för det finns så mycket de behöver vädra ut. Men vi försöker ändå avsluta samtalen med att skicka med en välsignelse eller be med dem.
Att ta del av historierna är tungt.
– Man brister inombords för att det är så fruktansvärt tragiskt att det har blivit som det har blivit. Jag kallar dem vi möter ute på gatan för mina vänner, för jag känner dem nu. De är helt fantastiska människor som har så mycket gott att ge, men de sitter fast så hårt i sina problem.
Efter samtalen på stan samlas teamet därför i sin second hand-butik, Englahaket, för att prata om vad de mött och vad som känts jobbigt. Sedan ber de tillsammans.
Men second hand-butiken är inte bara en butik som syftar till att samla in pengar till organisationen. Det är också en mötesplats för dem som behöver värma sig, dricka kaffe eller äta lunch.
På grund av de nya restriktionerna kring covid-19 har teamet dock tvingats stänga butiken tillfälligt.
Vad vill du göra när ditt år i Teen challenge är slut?
– Funderingarna finns förstås att stanna ett år till, för det är superinspirerande, men jag och Jouline funderar på om vi ska flytta hem till hösten. Hon kommer från Skänninge, så någonstans Fornåsa-Skänninge-trakten.
Innan Simon beslutade sig för att satsa på ett läsår inom Teen challenge studerade han till högstadielärare på Linköpings universitet. Nu har han ett studieuppehåll och funderar därför på om han ska hoppa på den utbildningen igen.
– Det är väl antingen det eller om jag ska fortsätta teama här ett år till.