– Jag vill skapa stabilitet och kontinuitet för både elever och personal. Jag upplever att det är en skola som lärare gillar att arbeta på. Vi har lärare som varit här sen 1982 och tillsammans besitter personalen enorma kunskaper och erfarenheter.
Vi möts utanför Christians kontor, han kommer gående tillsammans med skolkuratorn Joel Franzén och de pratar tyst med varandra.
– Vi har ett hemligt projekt i rullning som vi hoppas kunna genomföra innan året är slut, säger Christian och ler.
Han har varit rektor på Hällaskolan i dryga sex veckor och var tidigare rektor på Folkungaskolan i Linköping.
Under den sista tiden blev var det mycket reaktioner och skriverier när det beslutades att musikklasserna skulle läggas ner. Christian vill inte kommentera det närmare, utan vill fokusera på sina nya utmaningar.
– Jag tar med mig den bra tiden på Folkungaskolan och alla lärdomar därifrån. Att nu ha kommit till en grundskola där barnen man möter bor på orten är fördelaktigt. Här är skolsystemet mer som det var tänkt att fungera från början, innan reformeringen av privatiseringar och aktiva skolval kom till.
Vad tycker du om privatiseringen av skolan?
– Jag kan tycka att om man använder den skolavgift varje elev har från kommunen, borde det inte finnas några vinster att göra i skolans värld. Om den ersättningen verkligen kan ge ett överskott bör det vara något annat man sparar in pengar på.
– Det som kostar pengar i skolan är lärarledd undervisning, lokaler och särskilt stöd. Om man ska effektivisera så är det kostnader rörande detta man kan spara in på. Men med det sagt finns det självklart också friskolor som gör ett fantastiskt bra jobb.
För några år sen var det oroligt på skolan och väktare togs in, vad är statusen nu?
– Det är händelser som skedde för tre år sen och den problematiken finns inte kvar nu.
Christian berättar att de arbetar förebyggande för att framför allt skapa bra relationer mellan elever och lärare och elever sinsemellan.
– Självklart ser jag allvarligt på överträdelser, men att bestraffa elever är inte alltid rätt väg. Det är skillnad på bestraffning och konsekvens. Man måste ha förtroende för att förtjäna respekt och det går åt båda håll skulle jag säga.
– Vi träffar eleverna mer än deras föräldrar på dagarna och det kräver att vi har en stabil samverkan mellan våra instanser på skolan, vilket jag upplever att vi har.
Han bor i Borensberg tillsammans med sin fru och tre barn.
– Det kan såklart finnas både för- och nackdelar med den närheten som blir på en mindre ort. Men att ha relation till ungdomarna genom exempelvis föreningslivet är en stor fördel. Jag älskar att arbeta på orten där jag bor.
Vad gör du när du inte jobbar?
– Får ihop livspusslet hemma med familjen och spelar gärna lite fotboll med c-laget i Borensbergs IF, om tid finns. Jag gillar att bygga saker, i botten är jag ju bland annat lärare i träslöjd. Jag tycker att just byggkonstruktioner kan liknas vid skolprocesser. Lärarna och skolan är byggmästarna som med hjälp av sin kunskap och erfarenhet kan bygga en stabil eller ostabil grund för eleverna.
Christian betonar vikten av rätt person på rätt plats, speciellt när det kommer till skolpersonal.
– Det är inte alltid ämnena i sig som är intressanta, utan hur intressant läraren gör ämnet.
Vilken är den största utmaningen på Hällaskolan just nu?
– Vi har fortfarande en konsekvens av pandemin med högre frånvaro än vad som tidigare klassades som normalt. Samt att få övergången mellan mellanstadiet till högstadiet att bli smidigare och ha ännu bättre samverkan skolor emellan.
Hur kan det övergången förbättras?
– Övergången mellan årskurs 6 och 7 kan upplevas som svår för vissa elever. Ofta byter elever helt skolmiljö och vi behöver vara väldigt bra på att skapa en trygg lärmiljö för eleverna som börjar högstadiet. Undervisningen förändras också i och med att eleverna byter kursplan och här finns det mycket som vi på högstadiet kan förbättra. Men vi har även många fördelar här på orten med.
Vilka fördelar?
– På Hällaskolan tar vi emot elever från fyra rektorsområden i vårt närområde, så möjligheterna för god samverkan med avlämnande skolor finns, då närheten underlättar.
När Christian visar runt i lokalerna hälsar alla elever som går förbi och passar på att dra några skämt med rektorn.
– Det är ändå precis det här som gör jobbet så otroligt roligt, nära kontakt med elever, skratt och att försöka hitta lösningar där det finns problem.