Vid terminsstarten tog Hällaskolan för första gången emot nyanlända ungdomar i förberedelseklass.
– Äntligen får vi också lov att vara medmänniskor, säger rektor Lina Rahm.
Förberedelseklass är ett första steg för nyanlända ungdomar att komma in i skolan för att sedan ta plats i en ordinarie klass. I januari har 16 ungdomar från Afghanistan börjat på Hällaskolan i Borensberg.
– Vi är nästintill sist ut i kommunen, de andra 7–9-skolorna som är centralt belägna har arbetat med nyanlända under lång tid. För oss är det helt nytt, säger rektor Lina Rahm.
För att klara av den nya situationen har hon bland annat fått anställa fem personer. Däribland en stödkoordinator och en modersmålslärare.
Vad har det här personligen satt igång för tankar hos dig?
– Massor, först blir det en känsla av oro. Hur ska vi räcka till? Hur ska jag kunna stå för en organisation där jag möter barn som kanske har så mycket i bagaget? Det har varit väldigt känslomässigt i början innan man kände att det här reder vi ut. Sedan har det varit oerhört positivt. Ett så positivt engagemang från personal och elever, säger Lina Rahm.
Den första tiden handlar om att kartlägga de nya elevernas kunskaper för att hitta vilken ordinarie klass de ska gå in i.
– Vi har valt att organisera oss så att de tillhör en årskurs och en mentorsgrupp precis som alla andra elever. Sedan får de stöd i förberedelseklass i den mån de behöver. Här bygger det på vilka ämnen man ser att man kan plocka in dem i. Ganska snabbt ser vi att vi kommer kunna plocka in dem i idrott, bild, hemkunskap, matematik. Där gör vi individuella anpassningar, säger Lina Rahm.
Att komma in i skolan och lära sig svenska är viktigt för de nyanlända ungdomarna. Lina Rahm tror att deras ankomst även är viktig för de andra eleverna.
– Vi ska verka för en skola som speglar samhället så att eleverna kan få utvecklas som framtida samhällsmedborgare, därför är det här en möjlighet för oss, säger hon.
– Ur ett empatiskt perspektiv är jag också glad att vi fick den här möjligheten. Borensberg är en ort som ligger lite utanför huvudorten vilket gör att vi har varit rätt isolerade i den här frågan. Man har ändå känt att det har funnits en vilja att hjälpa till men vi har inte fått möjligheten. Så det tycker jag är positivt, äntligen får vi lov att också vara medmänniskor och hjälpa till.
Ett bevis på önskan att hjälpa till var när skolan sökte faddrar till de nya eleverna. 50 stycken anmälde sig och nu umgås de och hjälper till med allt möjligt. När vi träffar några av dem säger de att det var självklart att göra en insats.
– Det är roligt att hjälpa andra.
– Jag och min kompis ville jättegärna bli faddrar så vi kunde hjälpa dem att lära sig svenska.
Hur har det varit tycker ni?
– Jätteroligt, jättespännande. De är väldigt glada och alla försöker komma in i språket.
Sofia Johansson har jobbat som lärarvikarie på Hällaskolan men har nu anställts som stödkoordinator. Hon är just nu med och kartlägger elevernas kunskapsnivå.
– Det går väldigt bra, de är extremt ambitiösa. Det har blivit lite svårt nu när vi har fått grupper som är på olika nivåer men vi försöker så gott det går att individanpassa och det är därför vi lägger mycket energi på att kartlägga kunskaperna, just för att veta var vi ska lägga resurser.
– De vill hela tiden lära sig och vi har elever som vi får säga till att "ni måste faktiskt gå på rast, ni behöver inte lära er hela tiden.", säger Sofia Johansson.
Heidar Amiri och Sajed Vafaie är två av de som började på Hällaskolan vid terminsstarten.
– Det är jättebra i skolan, läsa svenska och prata svenska bättre och bättre, säger Sajed som bor i Fornåsa och träffar sin fadder på bussen till skolan.
– Han går i klass nio och jag pratar svenska med honom.
Även Heidar gillar sin nya skola.
– Skolan, very good, jättebra, säger han med ett leende.
Vad är det som är bra?
– Lärarna och eleverna.